Италия подкрепя членството на България в Шенген. Това подчерта министърът

...
Италия подкрепя членството на България в Шенген. Това подчерта министърът
Коментари Харесай

Италия подкрепя членството на България в Шенген

Италия поддържа участието на България в Шенген. Това акцентира министърът на външните работи Луиджи ди Майо на среща с президента Румен Радев. Двамата разискаха на „ Дондуков “ 2 двустранното съдействие на Рим и София и превъзмогването на здравните и обществените последствия от рецесията с Covid-19.

Ди Майо акцентира отличните връзки сред Рим и София. „ Този миг, в който жестоката пандемия, засегна целия свят, имахме опция да забележим кои са нашите другари. На първо място бих сложил България и българския народ “, уточни той. Външният министър на Италия напомни, че двете страни имат общи позиции, в това число и по въпроса за разширението на Европейски Съюз и поддръжката за Албания и Северна Македония.

Доброто партньорство сред България и Италия открои и Румен Радев. „ Италия е извънредно значим стопански търговски сътрудник и основен вложител с капацитет за развиване в енергетиката, поради стратегическата роля на Италия в Южния газов кулоар “, сподели държавният ни глава. „ България и Италия споделят другарство, което се потвърди в изискванията на рецесия и битката с разпространяването на ковид в Европа”, означи още президентът.

„ Всички видяхме по какъв начин италианският народ и институции бяха изправени пред невиждани провокации и демонстрираха по какъв начин би трябвало да се консолидират напъните в обществото за превъзмогване на рецесията “, уточни президентът.

Двустранното съдействие сред България и Италия в стопанската система, енергетиката, туризма и образованието, бяха във фокуса на срещата. Президентът Радев още веднъж прикани за отмерено систематизиране на научната и просветителната инфраструктура в Европейския съюз, като най-сигурна гаранция за стабилно доближаване в Европа. По думите на президента без вложения в човешкия капитал, усвояването на европейските фондове не може да има дълготраен резултат. Страната ни чака дейна помощ и от страна на Европейската комисия за основаването на Международен институт за устойчиви технологии в Югоизточна Европа.

Пандемията от ковид дава опция на Европейски Съюз да форсира процесите на развиване в Общността, свързани с повече вложения в образованието на младежите, беше позицията на Румен Радев и Луиджи Ди Майо. Италианският външен министър открои и ролята на новосъздадения фонд „ Next Generation EU” и обърна внимание на нуждата от взаимност към най-пострадалите от пандемията страни.

Обща бе и позицията, че интензивният продан в стопанската система и вложенията предизвиква двустранното партньорство и в доста други области. „ Италианският бизнес демонстрира все по-голям интерес към България и опцията да осъществя общи планове с български партньори”, съобщи Луиджи Ди Майо.

„ Моделът на Италия за сполучлива битка с корупцията по високите етажи на властта може да бъде употребен като образец в Европа”, акцентира Румен Радев. Луиджи Ди Майо съобщи от своя страна, че антикорупционния закон в Италия отразява 30-годишния опит на страната в битката с корупцията и се базира на експертизата на съдии и полицейски чиновници.

Президентът изрази признателността си за поредната поддръжка на Италия за присъединение на България към Организацията за икономическото съдействие и развиване, както и за задълбочаване на процеса на европейска интеграция.

Румен Радев съобщи посредством Луиджи Ди Майо персонално обръщение към своя сътрудник президента на Италианската република Серджо Матарела.

Това е първата аудиенция на италианския външен министър в България. Тя идва на фона на тежки договаряния сред страните - членки за новата многогодишна финансова рамка на Европейския съюз и за Фонда за възобновяване на стойност 750 милиарда евро.

Италия е една от най-тежко засегнатите от ковид страни в Европа, първа наложи карантина и беше един от най-ярките критици на Брюксел в разгара на пандемията. Сега борбата за европарите е сред страните от южна Европа, отпред с Италия и по този начин наречените спестовни страни - Дания, Швеция, Австрия и Нидерландия.

Рим упорства да се отпускат безплатно европейски помощи за възобновяване след пандемията и сигурно търси допустимо най-вече съдружници в борбата против Севера.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР