Италия планира да затвори пристанищата си за кораби на неправителствени

...
Италия планира да затвори пристанищата си за кораби на неправителствени
Коментари Харесай

Италия обмисля да връща кораби със спасени мигранти

Италия възнамерява да затвори пристанищата си за кораби на неправителствени организации, пренасящи избавени в Средиземно море мигранти.

Това би било извънредно решение, в случай че останалите страни членки на Европейски Съюз не поемат по-голям дял от миграционния поток. Засега обаче законността на сходна мярка не е напълно ясна, показва Ройтерс.

От 2014 година насам Италия е приела над половин милион мигранти, като единствено предходната година броят им доближи 180 хиляди Очаква се тази година той да е даже още по-голям – 230 хиляди

От началото на годината в Италия са пристигнали 70 хиляди души – с 26% повече, съпоставено със същия интервал през 2016 година Миналата седмица, за по-малко от 5 дни, над 11 хиляди задгранични жители бяха избавени и превозени до нейните крайбрежия.

Страната е главен вход към Европа за хиляди мигранти от Африка, лодки с които потеглят на рисково корабоплаване през Средиземно море съвсем всеки ден. Много от избавените – даже край крайбрежията на Либия, да вземем за пример, са откарвани от кораби на организации към Италия.

В същото време прилежащите ѝ страни затварят границите си бежанци, а страни като Унгария и Полша отхвърлят да одобряват каквито и да било мигранти на своя територия.

Европейската комисия в този момент разгласи, че ще обезпечи незабавно финансиране на Италия. Предложено е и страните от Европейски Съюз да отделят средства, с които да оказват помощ за възстановяване на ситуацията на самия африкански континент, тъй че мигрантският поток да бъде естествено стеснен още първоначално.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР