Италия отбелязва днес първата годишнина от срутването на моста в

...
Италия отбелязва днес първата годишнина от срутването на моста в
Коментари Харесай

Италия си спомня за трагедията в Генуа, година по-късно

Италия отбелязва през днешния ден първата годишнина от сриването на моста в Генуа, лишило живота на 43 души на 14 август 2018 година с гала, която закупи непредвидена политическа багра поради взривяването на ръководещата популистка коалиция, съобщи Франс прес.

В огромен склад на мястото на нещастието към 10 ч. стартира религиозна работа, на която бяха прочетени имената на 43-те жертви в наличието на стотици техни близки и на всички основни герои в невижданата политическа рецесия, която раздрусва страната в разгара на лятото, съобщи Българска телеграфна агенция.

Присъстваха президентът Серджо Матарела, който единствен има пълномощия да насрочи нови избори, Матео Салвини от крайнодясната партия " Лига ", който от предходната седмица упорства за избори, някогашният му съдружник Луиджи Ди Майо от антисистемното Движение " Пет звезди ", министър председателят Джузепе Конте и доста министри.

Месата беше отслужена от архиепископа на Генуа кардинал Анджело Баняско. Очаква се пред събралите се да приказват кметът на Генуа Марко Бучи, министър председателят Конте и представители на фамилиите на починалите.

На 14 август 2018 година в 11.36 ч. мостът с претрупан авто трафик, който е от значително значение за търговията с Франция, само че и за локални направления, падна, до момента в който по него прекосяваха десетки транспортни средства с хора, отиващи на отмора или на работа. 43-а души изгубиха живота си, 4 от които - деца.

В същия час през днешния ден градът замлъкна, хората бяха приканени да почетат жертвите с минута безмълвие под звъна на църковните камбани и звука на пристанищните сирени.

На мястото на моста, където към момента е цялостно с отломки, церемонията се организира на двадесетина метра от мястото, където към този момент стартира да се издига първата носеща колона на новото оборудване..

" Надявам се тази държавна рецесия да не докара до закъснение на градежа на а тази значима инфраструктура ", съобщи за Агенция Франс Прес Федерико Ромео, кмет на квартала, където стана нещастието.

Разривът сред " Лига " и Д5З е финален, само че още не е несъмнено, че ще има предварителни избори, за които Салвини упорства. След поредност от парламентарни съвещания, които би трябвало да стартират от 20 август, може да се появи ново болшинство сред Д5З и левоцентристката Демократическа партия.

Новият мост ще бъде построен от консорциум от няколко италиански компании по план на Ренцо Пиано - известния италиански проектант, роден в Генуа, който е проектирал Центъра " Помпиду " и новата Съдебна палата в Париж.

Пиано изяснява през днешния ден пред в. " Република ", че структурата ще се състои от три кораба, които се издигат към небето, с цел да образуват неповторима конструкция, дълга повече от километър. Архитектът обаче предизвести, че по моста ще се кара бързо, само че това би трябвало да става рационално, а не прибързано. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР