Италия отбелязва днес първата годишнина от срутването на моста в

...
Италия отбелязва днес първата годишнина от срутването на моста в
Коментари Харесай

Италия отбелязва една година от срутването на моста в Генуа

Италия отбелязва през днешния ден първата годишнина от сриването на моста в Генуа, лишило живота на 43 души на 14 август 2018 година с гала, която закупи непредвидена политическа багра поради взривяването на ръководещата популистка коалиция, съобщи Франс прес.

В огромен склад на мястото на нещастието към 10 ч. стартира религиозна работа, на която бяха прочетени имената на 43-те жертви в наличието на стотици техни близки и на всички основни герои в невижданата политическа рецесия, която раздрусва страната в разгара на лятото.

Присъстваха президентът Серджо Матарела, който единствен има пълномощия да насрочи нови избори, Матео Салвини от крайнодясната партия "Лига ", който от предходната седмица упорства за избори, някогашният му съдружник Луиджи Ди Майо от антисистемното Движение "Пет звезди ", министър председателят Джузепе Конте и доста министри.

Месата беше отслужена от архиепископа на Генуа кардинал Анджело Баняско. Очаква се пред събралите се да приказват кметът на Генуа Марко Бучи, министър председателят Конте и представители на фамилиите на починалите.

На 14 август 2018 година в 11.36 ч. мостът с претрупан авто трафик, който е от значително значение за търговията с Франция, само че и за локални направления, падна, до момента в който по него прекосяваха десетки транспортни средства с хора, отиващи на отмора или на работа. 43-а души изгубиха живота си, 4 от които - деца.

В същия час през днешния ден градът замлъкна, хората бяха приканени да почетат жертвите с минута безмълвие под звъна на църковните камбани и звука на пристанищните сирени.

На мястото на моста, където към момента е цялостно с отломки, церемонията се организира на двадесетина метра от мястото, където към този момент стартира да се издига първата носеща колона на новото оборудване.

"Надявам се тази държавна рецесия да не докара до закъснение на градежа на тази значима инфраструктура ", съобщи за Агенция Франс Прес Федерико Ромео, кмет на квартала, където стана нещастието.
Разривът сред "Лига " и Д5З е финален, само че още не е несъмнено, че ще има предварителни избори, за които Салвини упорства. След поредност от парламентарни съвещания, които би трябвало да стартират от 20 август, може да се появи ново болшинство сред Д5З и левоцентристката Демократическа партия.

Новият мост ще бъде построен от консорциум от няколко италиански компании по план на Ренцо Пиано - известния италиански проектант, роден в Генуа, който е проектирал Центъра "Помпиду " и новата Съдебна палата в Париж.
Пиано изяснява през днешния ден пред в. "Република ", че структурата ще се състои от три кораба, които се издигат към небето, с цел да образуват неповторима конструкция, дълга повече от километър. Архитектът обаче предизвести, че по моста ще се кара бързо, само че това би трябвало да става рационално, а не прибързано.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР