Италия остана този месец без правителство, защото Матео Салвини, лидерът

...
Италия остана този месец без правителство, защото Матео Салвини, лидерът
Коментари Харесай

Новото италианско правителство е поражение за Салвини, но може ли да проработи?

Италия остана този месец без държавно управление, тъй като Матео Салвини, водачът на водещата в изследванията на публичното мнение крайнодясна партия " Лига ", се опита да провокира избори, които можеха да го доведат до победа и премиерски пост. Планът се провали с гръм и тропот. Вместо това страната се оказа ръководена от нова коалиция, формирана от изоставените съдружни сътрудници на Салвини - Движението " Пет звезди " (ПЗ) - и лявоцентристката Демократическа партия (ДП).

Бъдещият курс на третата по величина стопанска система в еврозоната зависи от това дали тази невиждана коалиция сред двама противници - които до предишния месец не желаеха да имат нищо общо - може да се задържи, предава Българска телеграфна агенция.

Конте: от марионетка до водач?

Предложеният за министър председател е Джузепе Конте, който беше министър председател и на досегашното държавно управление.

В. " Република " го разказва като " първия началник на дясно държавно управление, който, без да му мигне окото, става началник на ляво държавно управление ".

Когато получи поста предходната година, Конте беше учител по право без политически опит. На спор в Европарламента някогашният белгийски министър председател Ги Верхофстат му се подигра, наричайки го " марионетка " в ръцете на Салвини и на водача на Движение " Пет звезди " Луиджи Ди Майо.

Оттогава той обаче закупи повече тежест и получи възторжени похвали от политически водачи, в това число президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп. Съвсем наскоро Конте произнесе енергична тирада в Народното събрание, в която порица Салвини за неговата непочтеност.

Сега 55-годишният Конте поема водеща роля в изработването на обща политическа стратегия на Движението " Пет звезди " и Директива за птиците и в разпределянето на министерски постове. Той даде обещание " държавно управление на смяната " и " огромен нов сезон на промени ".

Ще се схващат ли съдружните сътрудници?

ПЗ и Директива за птиците са дали общи обещания да работят дружно по въпроси като построяването на по-екологична и по-справедлива стопанска система, битката с корупцията и укриването на налози и изключването на водещите към криза повишавания на Данък добавена стойност от бюджета за 2020 година.

На доктрина държавното управление може да се задържи до края на мандата на настоящия парламент през 2023 година.

Но съществуват голям брой евентуални мотиви за разкол. Например, Директива за птиците поддържа построяването на високоскоростен влаков тунел от Италия за Франция, което ПЗ желае да блокира. Този проблем форсира настъпването на предходната държавна рецесия, защото Лигата също поддържа плана.

Директива за птиците желае да скъса с политиката на досегашната държавно управление, да заеме недвусмислено проевропейска позиция да отстрани драконовските антиимиграционни закони на Салвини. Не е ясно доколко ПЗ е подготвена да одобри това.

" Очакваме новото държавно управление да анулира расистките и отчасти несъответстващи на Конституцията закони, които вкара Салвини и да спре да подценява човешките права в Средиземно море ", съобщи пред ДПА Рубен Нойгебауер, представител на немската благотворителна организация " Сий уоч ".

Ще помогне ли Европа?

Партньорите от Европейски Съюз евентуално ще почувстват облекчение от рухването на Салвини от власт. Той постоянно се афишира срещу еврото и " Брюксел " и декларира, че в Москва се усеща повече вкъщи, в сравнение с в някои европейски столици.

" Добри вести от Италия ", съобщи в Туитър в сряда вечерта немският министър на стопанската система Петер Алтмайер, член на Християндемократическия съюз на Ангела Меркел, когато обединението срещу Салвини беше оповестена публично.

Според Фабио Фойс, анализатор в банка Барклис, Европейската комисия евентуално ще разреши на новото държавно управление известна еластичност във връзка с бюджетната дисциплинираност - нормална конфликтна тематика с Италия, която от дълго време се бори с голям държавен дълг.

" За това има две аргументи: първо, това ще понижи вероятността от държавна рецесия в кратковременен проект, което би облагодетелствало партията Лига. Второ, ще покаже на жителите и политиците, че има изгода от съдействие с европейските управляващи ", твърди Фойс.

Наистина ли е надвит Салвини?

Според водача на Директива за птиците Никола Дзингарети " един резултат към този момент е явен: Салвини, който беше основният състезател и може би основната заплаха (за Италия) е изолиран и надвит " и новото държавно управление " ще спре най-лошата десница, която сме имали от войната насам ".

Но Салвини, занаятчия на воденето на акции, който поддържа непрекъснато наличие в обществените медии и на площадите, остава водач на най-популярната партия в Италия. Той стартира да разказва самия себе си като жертва на антидемократичен дворцов прелом, подреден от задгранични сили.

В четвъртък той разгласи антиправителствено шествие в Рим на 19 октомври и упрекна новото държавно управление, че " е родено в Брюксел, с цел да отстрани този досадник Салвини и да измести от държавното управление първата партия в Италия ".

Масимо Качари, интелектуалец от Директива за птиците, съобщи пред в. " Стампа ", че новото държавно управление би трябвало бързо да реализира резултати за италианците, " в противоположен случай Салвини и всички десноцентристки сили ще имат голямо политическо пространство за изяви ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР