Италия официално поиска от Франция да екстрадира бивш ляв екстремист,

...
Италия официално поиска от Франция да екстрадира бивш ляв екстремист,
Коментари Харесай

Италия официално поиска от Франция да ѝ предаде бивш ляв екстремист

Италия публично изиска от Франция да екстрадира някогашен ляв екстремист, за който се счита, че е бил деен по време на така наречен "Оловни години ", съобщи Ройтерс, като се базира на френското министерство на правораздаването.

Миналия месец италианският вицепремиер Матео Салвини прикани френския президент Еманюел Макрон да екстрадира леви партизани, които се укриват във Франция от десетилетия, с цел да не лежат в пандиза в Италия. Стотици души са убити в бомбени атентати, убийства и улични престрелки сред враждуващи крайнодесни и крайнолеви екстремистки фракции през "Оловните години ", интервал на обществен и политически безпорядък от края на 60-те до началото на 80-те години. "Към днешна дата френското и италианското правосъдно министерство разискват 15 случая ", сподели представител на френското министерство на правораздаването. Той добави, че предходната седмица Италия е изпратила публична молба за екстрадиция за един екстремист. Говорителят сподели, че в околните дни чака втора молба и че на следващия ден ще има съвещание за разискване на настояванията на Италия, само че не се чака тогава да бъде взето решение.

Според римския в. "Република " във Франция живеят девет италиански бегълци левичари, включително трима наказани за присъединяване в отвличането на някогашния италиански министър председател Алдо Моро през 1978 година В средата на 80-те години на предишния век някогашният френски президент Франсоа Митеран откри политика, станала известна като "доктрината Митеран ", която пази екстремистите от екстрадиция, тъй като по думите на Митеран италианската правосъдна система е предубедена против тях. Доктрината е изоставена при започване на 21 век.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР