Италия няма да ратифицира споразумението за свободна търговия на Европейския

...
Италия няма да ратифицира споразумението за свободна търговия на Европейския
Коментари Харесай

Италия ще саботира търговското споразумение между Европа и Канада

Италия няма да ратифицира съглашението за свободна търговия на Европейския съюз с Канада (СЕТА), саботирайки най-голямото съглашение на Европейски Съюз от години.

" Скоро CETA ще дойде в Народното събрание и това болшинство ще го отхвърли и няма да го ратифицира ", безапелационен беше италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо, представен от Reuters.

" Ако даже един италиански държавен чиновник... продължава да пази контракти като СЕТА, той ще бъде отстранен (от поста си) ", добави Ди Майо.

Министърът на земеделието Джан Марко Сетинайо от Лигата назова съглашението " неправилно и рисковано " за Италия.

Източник на канадското държавно управление омаловажи забележките, като съобщи, че те отразяват италианската вътрешна политика и провокациите, свързани с ръководството на коалиция от десни и леви партии.

" Ние сме ангажирани, само че не планираме да изостряме по някакъв метод проблем, който е по-скоро е обвързван с (италианската политика), с 2% от СЕТА, които остават да бъдат утвърдени ", съобщи източникът, поискал анонимност.

Търговското съглашение СЕТА би трябвало да бъде утвърдено от всички 28 държави-членки на Европейски Съюз, с цел да влезе в действие изцяло. Канада твърди, че 98% от контракта към този момент е в действие.

Новото държавно управление на популисткото придвижване Пет звезди и крайнодясната Лига даде обещание да заеме твърда позиция към комерсиалния контракт, с цел да отбрани италианските специалитети.

От 28-те страни членки на Европейски Съюз Италия има най-вече хранителни артикули със предпазено название за генезис и предпазено географско напътствие. Сред тях са сиренето Пармиджано Реджано и шунката Прошуто ди Парма.

В рамките на СЕТА Канада признава повече от 40 типа обичайни италиански артикули от общо 292.

Споразумението отчасти влезе в действие през септември 2017 година, премахвайки цените от огромен брой артикули и разширявайки достъпа до канадското говеждо месо в Европа и европейското сирене и вино в Канада.

Поддръжниците му настояват, че то ще разшири търговията сред сътрудниците с 20%, донасяйки на стопанската система на Европейски Съюз 12 милиарда евро годишно, а на Канада - 12 милиарда канадски $ (9.1 милиарда щатски долара) годишно.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР