Италия няма да ратифицира споразумението на Европейския съюз за свободна

Италия няма да ратифицира споразумението на Европейския съюз за свободна ...

Италия няма да ратифицира споразумението за свободна търговия на ЕС с Канада.Италия няма да ратифицира споразумението на Европейския съюз за свободна търговия с Канада, заяви новият земеделски министър на страната, цитиран от "Ройтерс".

Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (познато още като СЕТА) между ЕС и Канада е първата голяма търговска сделка, която ЕС сключи, откакто започна да прилага споразумението си с Южна Корея през 2011 г. Всички 28 държави членки трябва да го одобрят, за да може да влезе изцяло в сила.

В интервю за в. "Ла Стампа" министърът каза, че италианското правителство ще поиска парламентът да не ратифицира договора, защото той не гарантира достатъчна защита за италианските специалитети.

"Няма да ратифицираме договора за свободна търговия с Канада, защото той защитава само малка част от нашите продукти със защитени наименования за произход и защитени географски указания. Съмненията около това споразумение се споделят от много мои европейски колеги", каза Джанмарко Чентинайо.

Италия е страната в ЕС са най-много защитени наименования за произход и защитени географски указания, включително сиренето Пармиджано-Реджано и прошутото от Парма. В рамките на СЕТА Канада е признала над 40 италиански продукта от тези групи от общо 292.

Договорът временно влезе в сила през септември 2017 г., премахвайки митата върху голям брой стоки и разширявайки достъпа до канадско говеждо месо в Европа и европейско сирене и вино в Канада. Според поддръжниците му той ще увеличи търговията между партньорите с 20% и ще подсили икономиката на ЕС с 12 млрд. евро годишно и на Канада с 12 млрд. канадски долара (9 млрд. долара).

През 2016 г. в няколко европейски столици, включително и в София, се проведоха протести срещу споразумението.

Източник: dnevnik.bg