Италия няма да променя повече проектозакона за бюджета си през

...
Италия няма да променя повече проектозакона за бюджета си през
Коментари Харесай

В сряда срещу Италия може да започне процедура за прекален бюджетен дефицит

Италия няма да трансформира повече проектозакона за бюджета си през 2019 година, разгласи в понеделник пред финансовите министри от еврозоната Джовани Трия, министър на стопанската система

Още по тематиката
Франция и Германия желаеха еврозоната да има общ бюджет до 2021 година
от Дневник,20 ное 2018
Московиси заплаши Италия със наказания, в случай че няма съглашение за бюджета
от Дневник,7 ное 2018
И финансовите министри на еврозоната желаеха Италия да поправя проектобюджета си
от Дневник,6 ное 2018 Европейската комисия може да стартира в сряда наказателна процедура против Италия поради нарушение разпоредбите на Европейски Съюз за националните бюджети, която да докара и до налагане на санкции.

Властите в Рим водят изострен спор с евроинституциите в Брюксел и няколко страни от еврозоната и въпреки да плануват за 2019 година скок в разноските до 2.4% от Брутният вътрешен продукт (това е много над 1.8%, предстоящи за 2018 година, само че към момента е под допустимия предел от 3%), отхвърлят да понижат трупането на задължения.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Във вторник Марио Сентено, ръководител на Еврогрупата, съобщи пред Европейския парламент, че " обновеният вид на италианския бюджет не усъвършенства обстановката с финансирането на дълга - както се вижда и през днешния ден от пазарите - а това значи, че паниката към бюджетната тактика на Италия не е намаляла ".

Спредът сред 10-годишните италиански държавни дългови бумаги и еквивалента им в Германия доближи във вторник съвсем 335 базисни пункта - съвсем същото равнище от преди месец, когато бе регистриран пик в повишаването на финансирането на италианския дълг.

Премиерът Луиджи ди Майо продължи да упорства, че напрежението ще отслабне, откакто Еврокомисията вземе решение по какъв начин да действа. Основните параметри в него обаче не трябва да се пипат, добави той. " Не знам какво ще решат, само че в случай че стартират разговор, може да се откри решение, което да не планува унищожаване на главните ограничения в закона за бюджета ", сподели той пред радио Rai1.Международният валутен фонд също счита, че прогнозите на държавното управление за развиването на стопанската система са прекомерно оптимистични. Министри от няколко страни от еврозоната поддържат твърдата линия на Еврокомисията, опасявайки се от експлоадиране на още една дългова рецесия.

Италианският дълг надвишава 130% от Брутният вътрешен продукт и това е съразмерно най-високият дял след този на Гърция. Еврокомисията счита, че отговорностите ще се задържат на това равнище в идващите 3 години (131% през 2021 г.), до момента в който държавното управление в Рим упорства, че тласъци ще задвижат стопанската система и дългът ще намалее до малко над 127% през 2020 година

В петък трима източници на " Ройтерс ", осведомени с хода на събитията, споделиха, че отчетът на комисията в сряда ще е първата крачка към наказания, откакто през октомври италианският бюджет към този момент един път бе върнат за промяна. Миналия вторник Рим върна същия план без ремонти.

След отчета на комисията в сходство с член 126, параграф 3 от Договора за действието на Европейския съюз може да стартира процедура за несъразмерен държавен недостиг. Зам.-министри на финансите на страните от Европейски Съюз имат две седмици да проучват отчета в Икономическия и финансов комитет и да дадат мнение по него.
След това комисията може да разгласи процедура за несъразмерен държавен недостиг с изпращане на мнение до Рим и информиране на финансовите министри от Европейски Съюз, които имат право да задвижат използването на процедурата. Най-вероятно е това да стане на срещата на министрите на 21-22 януари, след което на италианското държавно управление се дават 3-6 месеца за приложи предложените ограничения, оставащи в загадка. Ако Рим продължи да отхвърля да се съобрази с процедурата, законът разрешава на Брюксел да разгласява рекомендациите, което незабавно би повлияло на дълговите пазари и на вложителите. Освен това до 20 дни комисията може да изиска (но има право да понижи размера или въобще да не ползва тази мярка) Италия да подава сума, равна на 0.2% от Брутният вътрешен продукт за миналата година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР