Италия и Матео Салвини се изправят пред несигурност след оставката

...
Италия и Матео Салвини се изправят пред несигурност след оставката
Коментари Харесай

Международният печат коментира политическата криза в Италия

Италия и Матео Салвини се изправят пред неустановеност след оставката на премиера, написа "Гардиън ".
"Правителството завършва тук ", тези думи на премиера Джузепе Конте при оповестяването на оставката му в Народното събрание през вчерашния ден са изведени като акцент от изданието, което отбелязва, че след съвсем две седмици на политически обрати не е ясно какво следва за Италия оттук насетне.

Сега всичко е в ръцете на президента Серджо Матарела, разяснява вестникът. Според него с решението да завърши връзките с съдружния си сътрудник в ръководството Движение "Пет звезди ", вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини е позволил неточност, тъй като не е опцията "Пет звезди " да сформират нова ръководеща коалиция с Демократическата партия. Изданието отбелязва, че "Пет звезди " и Директива за птиците са двете най-големи политически сили в италианския парламент, а предходната седмица е имало сигнали за взаимоотношение сред двете партии.

Вестникът обаче цитира и източник, по чиито думи от през вчерашния ден най-предпочитаният вид от водача на Директива за птиците Никола Дзингарети си остават предварителните избори.

Италианският министър председател Джузепе Конте подава оставка, политическата рецесия се задълбочава, написа "Дейли телеграф ".

Изданието разяснява, че тази рецесия се развихря в миг, когато Италия, третата по величина стопанска система в еврозоната, би трябвало да приготви бюджетните си проекти за 2020 година и да ги показа на Европейски Съюз - крайният период е в края на годината.
Вестникът отбелязва, че вероятно съставяне на нова ръководеща коалиция сред Движение "Пет звезди " и Демократическата партия въобще няма да бъде гаранция за непоклатимост в Италия, тъй като тези две политически сили имат съществени политически разлики.

Ако не бъде формирано ново болшинство в Народното събрание, страната се запътва към нови избори, които може да бъдат създадени още през октомври, добавя "Дейли телеграф ".

В. "Вашингтон пост " отбелязва, че оставката на Конте тласка италианската политика още по-дълбоко в хаоса. Вестникът разяснява, че отдръпването на премиера може да докара до идването на власт на по-умерена ръководеща коалиция, само че може и да докара на власт и вицепремиера Матео Салвини, който, както се чака, ще поведе страната още по-надясно преди извънредно значимите бюджетни договаряния с Европейски Съюз и на фона на продължаващото опълчване с Европа поради твърдолинейната позиция на Салвини за миграцията.

Изданието отбелязва обаче, че набраната от Салвини политическа инерция, която се показва във напредък в социологическите изследвания през последните месеци и в това, че той си е спечелил репутацията на фактическия водач на страната, може да му навреди, в случай че ненадейно излезе от ръководството.

Италианското държавно управление се разпадна, трансформирайки хаоса в рецесия, написа "Ню Йорк таймс ".

Изданието отбелязва, че вътрешният министър Салвини е подхванал тактика за взимане на превъзходство, която е довела до имплозия на ръководещата коалиция. Но към този момент изборите, които той желае, остават недостижими за него, добавя вестникът.
Всекидневникът отбелязва, че Италия, която към този момент среща компликации във финансово отношение, а въздействието й в чужбина понижава, се е озовала в неразбория, която сама е провокирала. Тази рецесия евентуално ще подхрани таман тези сили, които направиха Салвини, в случай че към този момент не толкоз авторитетен, то най-малко най-популярния политик в страната.

Възмездието на Конте, гласи заглавието на коментарна публикация на немския вестник "Франкфуртер алгемайне ".
Изданието отбелязва по отношение на дейностите на Салвини, че в тази ситуация отдръпналият се министър председател Конте има право: да искаш да предизвикаш нови избори в мощно задлъжняла страна в миг, когато би трябвало да се изготвя бюджетът, е игра с огъня. Финансовите пазари от дълго време изпитват подозрения към Италия.
Това, че Конте е решил да си урежда сметките със своя вътрешен министър също не наподобява необикновено, тъй като като държавен началник той нееднократно е опитвал да понижи популисткото лековерие във връзка с Брюксел на двата съдружни колегата в ръководството, отбелязва вестникът.
В. "Уолстрийт джърнъл " разяснява, че с тази оставка се приготвя сцената за битка за властта сред крайнодесните националисти и съперничещите им партии.
Вестникът отбелязва, че тази рецесия задълбочава процеса на разбъркване на политическите пластове в Европа, до момента в който континентът се бори с имиграцията и забавящ се стопански напредък.
Изданието предвижда, че резултатът от държавната рецесия в Италия евентуално ще бъдат предварителни избори в осмата по величина стопанска система в света.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР