Италия е в епицентъра на ново вътрешнополитическо сътресение, създадено след

...
Италия е в епицентъра на ново вътрешнополитическо сътресение, създадено след
Коментари Харесай

Броди ли духът на фашизма в Рим?

Италия е в епицентъра на ново вътрешнополитическо разтърсване, основано след скандал с фашистки нюанс.

Опозицията в страната изиска от държавното управление на крайнодясната Джорджа Мелони да изясни по какъв начин стотици стачкуващи са съумели да произнесат неразрешения фашистки привет на протест в Рим без интервенция на полицията.

Митингът, извършен в неделя вечерта в работен квартал на столицата, е бил в памет на двама убити членове на неофашистка младежка група през 1978 година

В един миг от събитието, участниците са вдигнали дясната си ръка в привет, напомнящ за диктатора Бенито Мусолини.

Съгласно следвоенното законодателство потреблението на фашистка символика, в това число поздрава с изправена ръка, прочут също като римски привет, е неразрешено, напомня Euronews.

Ръководителят на най-голямата опозиционна Демократическа партия Ели Шлейн изиска вътрешният министър да се яви в Народното събрание, с цел да изясни за какво полицията не е направила нищо, с цел да спре митинга.

Hundreds of Italian fascists and nazis freely perform the fascist salute in Rome. All normal in Italy. pic.twitter.com/t3Sv5bAhIs
— Antonello Guerrera (@antoguerrera) January 8, 2024
Шлейн и други, възмутени от потреблението на фашисткия привет по време на митинга, означиха, че предишния месец, когато един от присъстващите на премиерата на сезона в операта " Ла Скала " е извикал " Да живее антифашистка Италия! ", той бързо е бил обкръжен от служители на реда от отряда за битка с тероризма.

" Ако крещиш " Да живее антифашистка Италия " в спектакъл, те идентифицират; в случай че отидеш на неофашистко събиране с римски салюти и знаме, не те разпознават ", написа Шлейн в обява в X. След това добави: " Мелони няма ли какво да каже? "

Държавната телевизия Rai заяви в понеделник вечерта, че италианската полиция проверява всеобщите поздрави по време на митинга.

Вицепремиерът Антони Таяни, който оглавява дясноцентристката партия в обединението на Мелони, беше притиснат от репортерите по отношение на фашисткия привет.

" Ние сме мощ, която сигурно не е фашистка, ние сме антифашистки настроени ", съобщи той по време на конференция по различен въпрос.

Таяни, който извършва и функционалностите на външен министър, означи, че съгласно италианското законодателство поддръжката на фашизма е неразрешена. Всички манифестации " в поддръжка на диктатурите би трябвало да бъдат наказани ", сподели той.

Лидерите на еврейската общественост в Италия също показаха паника от фашисткия привет.

Антиеврейските закони на Мусолини спомагат за депортирането на италианските евреи по време на немската окупация на Рим през последните години на Втората международна война.

Митингът се организира във връзка годишнината от гибелта на двама млади мъже пред офиса на тогавашното неофашистко Италианско обществено придвижване - партия, основана след Втората международна война, която притегля носталгици по Мусолини.

След убийството на двамата младежи, трети извънредно десен е погубен по време на последвалите конфликти с полицията.

В края на 70-те години на предишния век Италия е окървавена от насилието на последователите на крайната десница и крайната левица. То включва смъртоносни бомбени атентати, свързани с крайната десница, и убийства и отвличания, за които претендират Червените бригади и други леви екстремисти, добавя Euronews.

Премиерът Джорджа Мелони, чиято партия " Братя на Италия " има своите корени в неофашизма, се дистанцира от диктатурата на Мусолини, заявявайки, че " италианската десница е предала фашизма на историята от десетилетия насам ".
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР