Италия е сред основните търговски партньори на България. Репортер на

...
Италия е сред основните търговски партньори на България. Репортер на
Коментари Харесай

Мария Луиза Мерони: Много съм притеснена

 Италия е измежду главните търговски сътрудници на България. Репортер на Plovdiv24.bg беседва с ръководителя на Конфиндустрия България г-жа Мария Луиза Мерони за италианския бизнес у нас и отражението на ковид.

- Предприети ли са специфични ограничения в предприятията /на италиански предприемачи/ по отношение на епидемията COVID-19?

- Италианските компании в България работят съгласно българското законодателство и както към този момент беше оповестено от Парламента на Република България за 1 месец, до 13 април, ще бъдем в изключително състояние. Нашите компании наблюдават напътствията на Правителството, на Министерството на труда и обществените грижи, както и на Гражданска отбрана. Прилагат се нужните ограничавания в работата на чиновниците, както и всички вероятни ограничения за стерилизация и отбрана на работното място. Към момента нямаме затворени индустриални предприятия. Всички работят с наличните запаси от хора и материали. Работата се прави при стерилизация, носене на маски, ръкавици и други налични. Фирмите, при които работата не е обвързвана с произвеждане, дадоха опция на чиновниците да работят отдалечено. Отменят се работни срещи, заседания и се минава към отдалечени такива. Промяната в работния развой е сложна, само че наложителна.

- Има ли предприятия с непрестанен /24-часов/ режим и по какъв начин е проведена работата в тях?

- Като ръководител на Конфиндустрия България, Сдружение на италианското предприемачество в България, мога да потвърдя, че нямаме фирми-членове, които да работят с непрестанен /24-часов/ режим на работа, каквато е практиката в прът центровете. Нашите компании са индустриални предприятия от разнообразни браншове: металообработване, текстилна промишленост, електроника; както и консултантски компании и други

- Има ли към този момент икономическо влияние върху активността на предприятията, поради слагането на Италия в карантина? Как се е отразило?

- Да, за жалост към този момент има последици от изолацията на Италия и затварянето на границите. Много съм обезпокоена за италианските и българските компании, тъй като създалата се обстановка може да окаже пагубни последици върху тяхното бъдеще и по тази причина се опитваме с всички сили да създадем всичко допустимо, с цел да смекчим отрицателното отражение върху нашия бизнес и върху стопанската система на страната.

Проблемите, с които се сблъскваме, са от друг темперамент: индустриални, логистични, финансови и за съжаления обществени. Проблемът с логистиката е неминуем, тъй като компаниите не съумяват да доставят към този момент създадената продукция. Производствени, заради очертаващата се липса на материали нужни за производството; Финансови, тъй като забавянето на доставките и невъзможността за постоянно произвеждане ще докара до по-малко доходи и усложнения при погашение на отговорности към банки, институции, работни заплати, и др.; И не на последно място е общественият проблем, тъй като всеки един от нас, бизнесмените, би трябвало да мисли за личните се чиновници, за тяхното физическо и психическо здраве. Хората виждат какво се случва в Италия и са изплашени. Искат да продължат да работят, само че ние би трябвало да сме до тях и да взимаме бързи и съответни ограничения в създалата се изключителна обстановка.

Конфиндустрия България, основана през 2000 година като Консултативен Комитет на Италианското предприемачество в България, през днешния ден е с 250 компании членове, които регистрират предприемаческа активност, възлизаща общо на 5% от Брутният вътрешен продукт на България и обезпечава над 30,000 работни места. През 2020г. Конфиндустрия България отбелязва своята 20-та годишнина.

От 2010 година Конфиндустрия България е част от Конфиндустрия Италия. Конфиндустрия е водещата в Италия асоциация на индустриални предприятия и компании за услуги, с непринудено участие на 220 асоциации и повече от 150,000 компании, даващи работа общо на 5,438,513 чиновници.

Мария Луиза Мерони е пълномощен шеф на Мерони Ф.ли Срл, компания от град Леко, която от повече от 50 години участва в металообработващия бранш в Италия. От 2005г., компанията Мерони отваря в България дъщерно дружество, компания МБМ Металуърк ООД, със седалище в рг.Русе.

Г-жа Мерони е член на Генералния съвет на Конфиндустрия България от 2009г. и Заместник-председател от 2013г. През май 2017г. е определена от Общото заседание на Сдружението за Председател.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР