Италия е изключително важен икономически и търговски партньор и ключов

...
Италия е изключително важен икономически и търговски партньор и ключов
Коментари Харесай

Радев: Италия е важен икономически и търговски партньор на България

Италия е извънредно значим стопански и търговски сътрудник и основен вложител за нас с капацитет за развиване на връзките освен в стопанската система и търговията, само че и в енергетиката поради стратегическата й роля в Южния газов кулоар.

Това сподели президентът Румен Радев при започване на срещата с министъра на външните работи и интернационалното съдействие на Италия Луиджи ди Майо, който е на посещаване у нас.

Конституционният съд до дни се произнася за имунитета на Румен Радев

Държавният глава уточни, че визитата на Луиджи ди Майо е значимо доказателство, че сред двете страни съществуват здрави връзки, тъй като тя се реализира в миг на тестване, както за Италия, по този начин и за България.

Румен Радев означи още, че Италия е другарска страна, с която ни свързват исторически, стопански и културни връзки, както и отлични двустранни връзки и градивно партньорство. Той уточни волята на двете страни за разширение на сполучливото съдействие в образованието, науката, културата и туризма.

Президентът Радев изрази признателност за безрезервната поддръжка на Италия за участие на България в Организацията за икономическо съдействие и развиване, Шенген и Еврозоната.

"Италия беше измежду първите страни, които вкараха фрапантни ограничения за ограничение на следствията от рецесията с ковид. Всички следяхме по какъв начин италианския народ и институции бяха изправени пред невиждани провокации и демонстрираха по какъв начин би трябвало да се консолидират напъните в обществото за превъзмогване на рецесията ", уточни още президентът Радев.

Румен Радев сподели, че по време на визитата на Луиджи ди Майо ще бъдат разисквани въпроси от двустранното съдействие и от европейския дневен ред като превъзмогване на здравните, обществените, стопански последици от рецесията, многогодишната финансова рамка и взаимност към най-пострадалите страни, изработването на единна европейска позиция по мигрантската рецесия, разширението на Европейски Съюз и Западните Балкани, образецът на Италия за сполучлива битка с корупцията по високите етажи на властта.

Министър Луиджи ди Майо съобщи, че Италия изрично поддържа кандидатурата на България за участие в Шенген.

Той означи, че на разнообразни европейски конгреси България и Италия имат единна позиция както по въпроси, които засягат Европа, по този начин и двете страни.

По думите му в миг на пандемия от ковид в света, Италия е имала опция да види кои в действителност са нейните другари и там са България и българският народ.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР