Италия днес почита паметта на един от най-изявените борци срещу

...
Италия днес почита паметта на един от най-изявените борци срещу
Коментари Харесай

​27 години от смъртта на италианския прокурор Джовани Фалконе

Италия през днешния ден уважава паметта на един от най-изявените борци против мафията. Преди 27 години прокурорът Джовани Фалконе е погубен от Коза Ностра. При бомбения атентат умират брачната половинка му и трима от бодигардовете му.


Пътуване за правдивост. Символично и внушително. 1500 възпитаници и политици изминаха с транспортен съд пътя от Чивитавекия до Палермо, с цел да почетат паметта на Джовани Фалконе.
Серджо Матарела, президент на Италия: Скъпи възпитаници, при потеглянето с този транспортен съд, вие поемате задачата да разпространявате посланието, че мафията ще бъде победена. Тя ще бъде дефинитивно изкоренена. Приемете това обръщение като свое персонално.
За италианците 23 май 1992 е датата, която трансформира страната. Коза Ностра съумява да убие най-прочутия ловджия на мафиоти. Смъртта застига известния прокурор на автомагистрала край Палермо. Бомбата била сложена в канавка. Бронираната кола, с която се движат той, брачната половинка му и бодигардовете не ги избавя.

Те умират на място. Държавата дава отговор на удара с удар. В Сицилия са изпратени 12 хиляди бойци в поддръжка на полицията.

Шест месеца след атентата е задържан Тото Риина - Кръстника на Коза Ностра. Осъден е на пожизнен затвор. Там попадат и доста от неговите подчинени.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР