Италия блокира заключителния документ на срещата на върха на ЕС

...
Италия блокира заключителния документ на срещата на върха на ЕС
Коментари Харесай

Италия блокира заключителния документ на Европейския съвет

Италия блокира заключителния документ на срещата на върха на Европейски Съюз по всичките тематики от дневния ред на първия ден поради различия по отношение на решаването на миграционната рецесия, оповестиха източници от делегациите в коридорите на срещата в Брюксел, представени от международните организации.

Италианският министър председател Джузепе Конте отхвърля да се съгласи със заключенията на срещата по необятен кръг от тематики,

до момента в който 28-те водачи на блока не съгласуват обща позиция по миграцията ,

съобщи италиански представител за ДПА.

Борисов: Няма да приемем бежанците да са постоянно наши

„ Върви или умри “: Мигранти прогонени в Сахара

Нещастната орис на мигрантите – от Европа до Съединени американски щати

Конте изчаква да види дали ще бъдат признати италианските претенции по тематиката. Другите тематики са комерсиалните връзки със Съединени американски щати, сигурността и защитата, стопански въпроси.

Спорната тематика за миграцията би трябвало да бъде разисквана по-късно през днешния ден, по време на вечеря.

Лидерите разискаха останалите тематики при започване на срещата с оглед да съгласуват обща позиция преди плануваната конференция на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителя на Европейския съвет Доналд Туск.

„ Тъй като една страна резервира позицията си по задачите изводи, на този стадий изводи не са съгласувани “, написа представителят на Туск Пребен Ааман в известие, като добави, че в следствие конференцията е анулирана съобщи Ройтерс (Reuters).

Ужасяващ сигнал

Ако не бъде позволен, този спор ще изпрати отблъскващ сигнал за единството в Европейския съюз в миг, когато той е нападнат от комерсиалните наказания на американския президент Доналд Тръмп и когато се бори с наследството на 2015 година, когато повече от 1 млн. мигранти влязоха в Европа. Това е изключително рисково за немския канцлер Ангела Меркел, най-дългогодишният водач на Европейски Съюз, която е под мощен напън от консервативните си съдружници в Бавария да подписа договорка за миграцията в Брюксел. Ако тя не успее ХСС заплаши едностранно да затвори границата за мигранти.

Лидерите се скараха още преди срещата в Брюксел

Криза в Средиземно море: никой не желае транспортен съд с мигранти

Решението ѝ от 2015 година да отвори немските граници за повече от един милион бежанци раздели Европа и продължава да я преследва вкъщи, макар че броят на идващите внезапно понижа. По-малко от 45 хиляди мигранти са достигнали до Европейски Съюз през тази година по данни на Организация на обединените нации. Хиляди други обаче починаха в опит да прекосят Средиземно море.

Европейски Съюз остава надълбоко разграничен по въпроса

по какъв начин да се оправи с търсещите леговище, като някогашните комунистически източноевропейци, водени от Полша и Унгария, отхвърлят да одобряват дял от новите идващи, с цел да облекчат Италия и Гърция, които се затрудняват да се оправят. Миграционната договорка сред 28-те държави-членки на Европейски Съюз е нереалистична, по тази причина Меркел упорства за „ коалиция на искащите “ по въпросите на миграцията.

Убеждаването на Италия да подписа договорка може да бъде най-голямото предизвикателство. Конте е отхвърлил всички оферти, които биха го предиздвикали да се оправи с още повече идващи хора.

Понастоящем по-голямата част от мигрантите, избавени с кораби в Средиземноморския слизат в Италия. Но в последните дни Рим отхвърли да пусне два такива кораба със стотици хора на борда да дебаркират, защото Конте желае и други крайбрежни страни да вземат някои от тях.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР