Италия блокира пратка от 250 000 ваксини срещу коронавирус Oxford/AstraZeneca

...
Италия блокира пратка от 250 000 ваксини срещу коронавирус Oxford/AstraZeneca
Коментари Харесай

Италия блокира доставка на 250 000 ваксини AstraZeneca за Австралия

Италия блокира пратка от 250 000 ваксини против ковид Oxford/AstraZeneca до Австралия , заяви Financial Times в четвъртък, базирайки се на публични източници.

Това е първата сходна намеса, откогато Европейски Съюз вкара нови правила, регулиращи износа на ваксини отвън блока . Рим реши да предотврати износа на 250 000 дози от имунизацията, споделиха чиновници, до момента в който се стреми да резервира дозите вътре в съюза.

Италия уведоми Брюксел за препоръчаното решение в края на предходната седмица според режима на Европейски Съюз за бистрота на износа на ваксини . Комисията е имала пълномощието да възрази против италианското решение, само че не е възразила.

Този ход заплашва да ускори световното напрежение по отношение на доставките на ваксини , откакто съдружници от Европейски Съюз възразиха против въвеждането на режима на експорт. Съгласно спорната система, оповестена от Европейската комисия в края на януари, основаните в Европейски Съюз производители на ваксини би трябвало да изискат позволение от националното си държавно управление, където се създава тяхната ваксина Covid-19, преди да я изнесат отвън Европейски Съюз.

Схемата е част от отговора на Брюксел за AstraZeneca, че ще няма да съблюдава задачите за доставка на ваксини в Европейски Съюз, предизвиквайки съмненията на Европейски Съюз, че продукцията е изпратена другаде.

Марио Драги , новият италиански министър председател, подлага на критика Европейски Съюз за какво не постанова по-строг надзор на износа на ваксини на срещата на върха на водачите на Европейски Съюз предишния месец.

AstraZeneca отхвърли коментар, Европейска комисия отхвърли коментар и италианското държавно управление отхвърли коментар . Италиански представител съобщи, че решенията за разрешаване или блокиране на износа на ваксини не се вземат едностранно и че комисията взе участие.

Драги съобщи, че ускоряването на италианската акция за имунизация ще бъде фокусът на първите месеци от премиерския му пост. По-рано тази седмица италианското държавно управление разгласи нови цели за имунизация. Към 2 март страната е ваксинирала 4,6 милиона души.

Като част от тази самодейност, Драги размени две водещи фигури, отговарящи за програмата при предходното държавно управление на страната. Тази седмица той назначи военачалник от италианската войска Франческо Паоло Фиглиуоло за новия комисар за изключителни обстановки в страната, замествайки Доменико Аркури. Премиерът назначи и нов началник на италианската организация за гражданска отбрана.
 Италия предлага единствено една доза от ваксина на заразилите се с COVID-19
Италия предлага единствено една доза от ваксина на заразилите се с COVID-19

Препоръката ще се отнася за хората, които са диагнозирани с ковид преди 3 и 6 месеца
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР