Италианците ще гласуват на 4 март на избори, които се

...
Италианците ще гласуват на 4 март на избори, които се
Коментари Харесай

Нестабилността не ни плаши, свикнали сме с нея - какво очакват италианците от поредните избори

Италианците ще гласоподават на 4 март на избори, които се чака да доведат до парламент без ясно болшинство, неустойчивост и евентуални разтърсвания на пазарите в третата по величина стопанска система от еврозоната.

Кабинетът на премиера Паоло Джентилони дефинира дата за гласуването, откакто през вчерашния ден президентът разпусна Народното събрание, с което постави публично начало на предизборната акция. На процедура тя се води яростно от седмици.

Предвид обстоятелството, че изследванията предсказват, че никой няма да завоюва парламентарно болшинство, Джентилони съобщи, че ще остане на поста и ще подсигурява последователност, до момента в който не бъде основано ново държавно управление.

При настоящето състояние десноцентристкият съюз, образуван към партията на Силвио Берлускони " Форца Италия " ( " Напред, Италия! " ), наподобява, ще завоюва най-вече места - нещо, което може да изведе 81-годишния някогашен министър председател, управлявал четири мандата, още веднъж в центъра на събитията, макар че той не може да стане министър-председател поради присъда за данъчни измами.

Джентилони съобщи пред медиите, че в края на едногодишното му ръководство Италия не трябва да се притеснява от неустановеност, наблягайки, че тя към този момент е постоянно събитие в доста европейски страни. " Не би трябвало да вършим драма поради риска от неустойчивост, ние сме много привикнали с нея ", сподели той, визирайки честите държавни смени в Италия. Премиерът добави, че на други места в Европа " политическите системи се италианизират ".

 Нестабилността не ни плаши, привикнали сме с нея - какво чакат италианците от следващите избори
© Stringer/italy, Reuters

Германия към момента води договаряния за съставяне на нов кабинет след избори, които не доведоха до явен резултат, в Испания и Португалия ръководят държавни управления на малцинството, а Англия взе участие в комплицирани договаряния за напускането на Европейски Съюз.

Но Италия, която има едно от най-високите нива на безработица в блока и втория по величина държавен дълг от страните в еврозоната след Гърция, е считана за изключително уязвима. Италианската стопанска система е на път да означи тази година най-големия си напредък след 2010 година, само че остава измежду най-слабо представящите се в Европа, каквато е от основаването на валутния съюз през 1999 година

" Редуване на поста "

Джентилони е третият министър председател, заемал поста след последните избори през 2013 година, които не излъчиха явен победител. Предшественикът му Матео Ренци се отдръпна през декември предходната година, откакто гласоподавателите отхвърлиха на референдум плануваната от него конституционна промяна.

По-рано през вчерашния ден, на обичайна конференция в края на годината, която дава министър-председателят, Джентилони прикани партиите да не употребяват тактики на заплашване на гласоподавателите и да не дават нереалистични обещания.

Всички съществени политически сили дават обещание да покачат бюджетния недостиг и да понижат налозите макар рекордния държавен дълг и по всичко проличава, че имиграцията ще бъде съществена тематика в акцията, като десните партии постоянно предизвестяват за " настъпление " на мигранти.

 Нестабилността не ни плаши, привикнали сме с нея - какво чакат италианците от следващите избори
© Stefano Rellandini, Reuters

Антисистемното Движение " Пет звезди " води в изследванията на публичното мнение с към 28% от гласовете, следвано от ръководещата Демократическа партия (ДП), чийто член е Джентилони, с към 23 на 100. Очаква се обаче множеството от местата в Народното събрание да бъдат извоювани от консерватвния съюз, като партията " Форца Италия " на Берлускони има към 16%, а десните " Северна лига " и " Италиански братя " - надлежно 13 и 5%.

Подкрепата за Директива за птиците спада поради банковите кавги и вътрешното разединение и имаше догатки, че на изборите Джентилони може да заеме мястото на нейния водач Ренци като кандидат-премиер. Джентилони, чийто рейтинг е по-висок от този на Ренци, не се оставя да бъде подведен да разкрие това, само че посъветва левоцентристката групировка да отхвърли популизма и да води трезва акция като " спокойна ръководеща партия ".

" Това е посланието, което Директива за птиците желае да изпраща, и в случай че го направи, мисля, че ще завоюва поддръжка ", сподели той.
Въпреки че президентският пост има най-вече церемониална роля, президентът Серджо Матарела евентуално ще стане водеща фигура, в случай че изборите не излъчат явен победител.

Очаква се той да предложения десноцентристите да се опитат да образуват държавно управление, ако тяхната коалиция завоюва най-вече места, както се чака. Но в случай че тя не успее да събере болшинство, идващият опит може да се падне на своенравното Движение " Пет звезди ", в случай че то към момента е най-голямата партия. Неговият водач Луиджи Ди Майо съобщи през вчерашния ден, че ще работи за политическо съглашение с други партии след изборите. Това е смяна на курса от досегашния отвод на придвижването да взе участие в обединения. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината (691)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР