Италианското външно министерство извика австрийския посланик заради коментари на Виена,

...
Италианското външно министерство извика австрийския посланик заради коментари на Виена,
Коментари Харесай

Австрия се приготви да върне граничния контрол с Австрия и разпали напрежение в Рим

Италианското външно министерство извика австрийския дипломат поради мнения на Виена, че е допустимо граничният надзор да се върне, с цел да се ограничи прекосяването на мигранти сред двете страни, съобщи в. " Кориере каузи сера ".

В изказване външното министерство в Рим сподели, че решението е подтикнато от " мненията на австрийското държавно управление за разполагане на войски при (граничния пункт в) Бренер ". От министерството на защитата във Виена по-рано във вторник оповестиха, че четири бронирани машини са преместени покрай границата.

Междувременно от ръководещата в Италия Демократическа партия желаеха Европейски Съюз да вкара наказания против Австрия. Страната " не е поела нито един емигрант в границите на програмата за разселване - както и Полша, Унгария и Чехия, против които към този момент има европейски процедури. Страната нарушава правила на европейската взаимност и затваря границите си, " написа във " Facebook " Марина Берлингиери, народен представител от партията, която дава отговор за европейски въпроси.

Миналата година Италия предизвести, че сходни ограничения от Австрия биха нарушили правата на Европейски Съюз за свободно придвижване, откакто Виена загатна, че може да ги предприеме. Бренер е значим пункт за търговията сред двете страни, а и свързва два региона, чиито общности обичайно са били близки - Тирол в Австрия и Южен Тирол в Италия (последният, в миналото част от Австро-Унгария, е анексиран от Рим през 1918 г.). Австрия обаче счита да възвърне контрола там " доста скоро " без значение от натоварения трафик през него.

Намерението беше декларирано в изявление на министъра на защитата Ханс-Петер Доскоцил за австрийското издание " Кроненцайтунг ". Говорител на министъра, представен от " Ройтерс ", по-късно разгласи, че не се планува съответен период, в който ще се откри граничен надзор. " Виждаме обаче по какъв начин обстановката в Италия се изостря от ден на ден и би трябвало да сме готови, с цел да избегнем обстановка, сходна на тази през 2015 година "

Кризи и избори

Напрежението сред двете страни идва на фона на закани от Италия, която се пробва да се оправи с увеличаващ се приток на африкански мигранти, че ще затвори пристанищата си за търсещи леговище, които идват по море, а Европейската комисия даде обещание, че ще предложи ограничения, с които да ѝ помогне. Италия досега е приела десетки хиляди мигранти тази година, най-вече от Африка.

Властите в Австрия пък оповестиха мярката три месеца преди изключителни избори, планувани за 15 октомври. Там крайната десница набра известност още преди две години, когато страната одобри мигранти, равни близо на 1% от популацията ѝ, в пика на рецесията. Доскоцил в това време съобщи за радио ORF, че Европейският съюз не прави задоволително, с цел да овладее рецесията с мигрантите. " Ситуацията би трябвало да подтикне всички нас към деяние, " сподели той и добави, че " ще са нужни национални ограничения, " в случай че съюзът не откри общи решения.

Външният министър Себастиан Курц - водач на дясната Народна партия на Австрия (ÖVP), изясни, че страната би трябвало да е подготвена да " отбрани " границата при засилен мигрантски приток. Това, че в този момент се прави подготовка за граничен надзор, е освен вярно, само че и належащо и Европа и Италия би трябвало да знаят, че Виена се подготвя да опази Бренер при потребност, добави той.

Еврокомисията научила от медиите

Европейската комисия не е била " публично известена " за проектите на Австрия, разгласи представител на комисаря по миграцията Димитрис Аврамопулос. В Брюксел научили за концепцията от медиите и ще търсят още информация от Виена, изясни представителят на Аврамопулос, представен от австрийското издание " Дер щандард ".

Очаква се заместник-председателят на Европейска комисия Франс Гимерманс да разиска ограничения за помощ на Италия в Страсбург. В понеделник Франция, Германия и представители на Европейската комисия оповестиха, че ще поддържат страната, само че не дадоха отговор на настояването ѝ лодките, които избавят мигранти в Средиземно море и които сега дебаркират най-вече в нейните пристанища, да вършат това и в други крайбрежни страни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР