Италианското правителство ще създаде държавна инвестиционна банка, която да подпомогне

...
Италианското правителство ще създаде държавна инвестиционна банка, която да подпомогне
Коментари Харесай

Рим спасява закъсала банка с €500 милиона

Италианското държавно управление ще сътвори държавна капиталова банка, която да подкрепи развиването на недоразвития юг. В същото време с това деяние Рим ще избави и още една закъсала банка, което извади още веднъж на повърхността разделянето в ръководещата колиация, написа Bloomberg.

Късно в неделя администрацията на премиера Джузепе Конте утвърди инжектирането на до €900 милиона в държавната Banca del Mezzogiorno-Mediocredito Centrale (MCC). Заедно с фонда FITD и евентуални вложители, банката ще вземе присъединяване в реструктурирането на Banca Popolare di Bari SCpa - районна банка, която бе сложена под специфичен контрол.

Правителството " е на страната на спестителите и чиновниците на Banca Popolare di Bari SCpa ", съобщи министърът на финансите Роберто Гуалтиери. " То работи за изправянето ѝ на крайници, което ще донесе изгоди за стопанската система на целия Юг ".

Закъсалата банка натрупа големи загуби поради необслужвани заеми. Ситуацията е сходна с тази на Banca Carige SpA, която бе сложена под контрол през януари, откакто не съумя да набере свежи средства.

Държавната банка ще има задача да създаде финансиране и вложения в южната част на Италия, " следвайки пазарни критерии ", съгласно държавния указ, в който не се загатва категорично Popolare di Bari. Все още не е ясно дали проектът дава отговор на разпоредбите на Европейския съюз за държавна помощ.

През последните години италианското държавно управление се изправи пред краха на няколко междинни по мярка на банки и постоянно използваше държавни средства, с цел да отбрани дребните вложители от загуби - макар разпоредбите, съгласно които би трябвало да бъдат употребявани частни средства за избавление на закъсалите финансови институции.

MCC може да вложи до €500 милиона в Popolare di Bari, съгласно италианския вестник La Stampa. Междубанковият фонд може да отговори на останалите потребности от финансиране, които са общо към €1 милиард.

В петък централната банка на Италия разпусна борда на Popolare di Bari и назначи админи. През 2018 година чистата загуба на банката възлиза на €397,2 милиона, а необслужваните заеми доближават четвърт от общите.
 Италия - европейската икономическа бомба със закъснител
Италия - европейската икономическа бомба със закъснител

Страната продължава да изпитва съществени усложнения с обществения си дълг
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР