Италианското правителство предприема стъпки за национализирането на притежаваната от Лукойл

...
Италианското правителство предприема стъпки за национализирането на притежаваната от Лукойл
Коментари Харесай

Италия върви към национализация на рафинерията на Лукойл в Сицилия

Италианското държавно управление подхваща стъпки за национализирането на притежаваната от " Лукойл " рафинерия ISAB в Сицилия. Очаква се през днешния ден да има развиване по тематиката на съвещание на кабинета, оповестява la Repubblica, представена от Reuters.

Европейско ембарго върху доставките на съветския недопечен нефт по море влиза в действие от 5 декември, което предизвика локалната власт да за това по какъв начин ISAB да продължи да действа, с цел да бъдe избегната загуба на работни места и на потенциал за преправка на петрол.

Това е петата най-голяма рафинерия в Европа. Тя обезпечава над 20% от горивата в Италия и е 100% следена от съветската " Лукойл " посредством дъщерната компания " Литаско " (собственик и на мажоритарния дял в българското поделение на съветския колос - " Лукойл Нефтохим Бургас " ).

Служителите в ISAB са към 1000, а още 10 хиляди работни места са свързани индиректно с рафинерията. През предходната година е имала оборот от 2,6 милиарда евро и облага над 615 милиона евро преди облагането с налози, показва Дойче Веле. Капацитетът ѝ на преправка е сред 10 и 14 милиона тона нефт годишно.

Досега заводът е преработвал микс от нефтена суровина от разнообразни райони - към 30-40% от доставките са идвали от Русия до февруари 2022 година Войната в Украйна обаче трансформира цялата картина, като заплашва сицилианския актив на " Лукойл " с банкрут.

След като страната поеме ръководството, производството ще може да продължи посредством закупуване на нефт от други снабдители. Държавната кредитна организация SACE дава гаранции на банките кредитори, прибавя вестникът.

Така Италия следва образеца на Германия, която към този момент национализира три рафинерии на " Роснефт " - в Шведт, Карлсруе и Фобург.

На този фън България, която се пребори за дерогация от ембаргото за доставките на съветски петрол до края на 2024 година, не подхваща ограничения за отделяне на рафинецията си от съветска взаимозависимост, а противоположното - служебният кабинет прави опит за заобиколи европейските наказания и да издейства опция " Лукойл " да продава артикули от модифициран съветски петрол в Европа и трети страни.

До момента представител на Европейска комисия три пъти съобщи, че това не е възможно, а България е получила пролонгация на възбраната за импорт на съветски нефт, единствено с цел да не пострада прекалено вътрешният пазар на горива.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР