Италианското движение Пет звезди подкрепя Европейския съюз и иска значителни

...
Италианското движение Пет звезди подкрепя Европейския съюз и иска значителни
Коментари Харесай

Половин година преди изборите в Италия "Пет звезди" завива към проевропейски курс

Италианското придвижване " Пет звезди " поддържа Европейския съюз и желае обилни законодателни пълномощия да бъдат трансферирани от държавното управление към Европейския парламент, сподели водачът на партията Луиджи ди Майо, представен от " Ройтерс ".

" Пет звезди ", която е отпред в социологическите изследвания преди изборите през май следващата година, се пробва да увери италианските сътрудници и финансовите пазари, че може да й се има доверие в държавно управление и да се дистанцира от предходните си евроскептични позиции.

" Ние сме проевропейци и желаеме да допринесем за основаването на бъдещето на Европа ", споделя в изявление за " Ройтерс " 31-годишният народен представител от долната камара на Народното събрание, който през септември бе определен за водач на партията и претендент за министър председател.

По думите му, в случай че " Пет звезди " завоюва властта, ще договаря с италианските сътрудници, с цел да опитат да основат европейски обществени политики, ориентирани против растящата беднотия и неравенството в доста страни в блока, в това число и в Италия.

" Ако се реформира, Европейски Съюз може да бъде решението на доста проблеми ", разяснява Ди Майо, призовавайки за повече законодателни пълномощия за Европейския парламент като единствен непосредствено определен орган на Европейски Съюз.

По думите му позицията на " Пет звезди " за Европа и еврозоната се е трансформирала от 2014 година, когато тя лобираше за референдум за излизане на Италия от еврозоната и се причисли към евроскептичната Партия за независимостта на Обединеното кралство (UKIP) в Европарламента.

 Половин година преди изборите в Италия
© Reuters

Според него провалянето на обичайните партии във Франция и компликациите при сформирането на устойчиво държавно управление на малцинството в Германия, Испания и Португалия значат, че в Европейски Съюз към този момент няма необятна поддръжка за политиките на икономии, против които е и " Пет звезди ".

Партията не е отдръпнала напълно концепцията си за референдум за еврото, само че в този момент го дефинира като " последно средство ", което ще бъде употребявано единствено в случай че Италия не завоюва отстъпки за ръководството в Европейски Съюз от сътрудниците си.

Тази година " Пет звезди " се опита да напусне групата на UKIP в Европарламента и да се причисли към проевропейския Алианс на либералите и демократите за Европа (ALDE), само че опитът се провали поради опозиция от членове на ALDE.

По думите на Ди Майо след европейските избори през 2019 година " Пет звезди " ще заобикаля да бъде свързвана с каквито и да е " екстремистки, популистки или остарели леви придвижвания ".

Според социологическите изследвания " Пет звезди ", която отхвърля съюз с обичайните италиански партии, получава към 28% от гласовете, което е с близо 3 пункта повече от ръководещата Демократична партия, само че наподобява няма да събере задоволително поддръжка за парламентарно болшинство.

Ди Майо отбелязва, че партията му възнамерява да образува държавно управление на малцинството и ще търси поддръжка от други партии за политиките си съгласно всеки случай.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР