Италианското антиелитистко Движение 5 звезди призова Паоло Савона да оттегли

...
Италианското антиелитистко Движение 5 звезди призова Паоло Савона да оттегли
Коментари Харесай

5 звезди призова Савона да оттегли кандидатурата си за формиране на правителство

Италианското антиелитистко Движение " 5 звезди " прикани Паоло Савона да отдръпна кандидатурата си за поста финансов министър , с цел да се разреши образуване на държавно управление , оповестяват " Ройтерс " и " Гардиън ".

По-рано тази седмица водачът на партията Луиджи ди Майо изиска отстраняването на президента на Италия Серджо Матарела, откакто той наложи несъгласие на предлагането на номинирания за министър-председател Джузепе Конте. Конте изиска Савона да оглави финансовото министерство.

Впоследствие Матарела предложи Карло Котарели за министър-председател.

Днес водачът на италианската антиелитистка партия " Лига " Матео Салвини прикани италианския президент Серджо Матарела да дефинира датата на предварителните парламентарни избори " колкото е допустимо по-скоро ".

Но 31-годишният Ди Майо загатна, че е подготвен на компромис за противоречивия избор на Савона. Но той упорства Джузепе Конте да бъде министър председател на Италия.

Ако не бъде реализирано съглашение сред Майо, Матарела и Салвини, водачът на " 5 звезди " съобщи, че поддържа предварителни избори.

" Има два пътя начело. Или държавното управление на Конте с рационално решение, или ние отиваме на избори ", акцентира той.

Майо и Салвини реализираха съглашение да предлагат Конте за министър председател, въпреки че професорът по право няма политически опит. Матарела одобри избора, само че в неделя вечерта той блокира избора на Савона за финансов министър, аргументирайки се, че номинацията ще изпрати обръщение на пазарите и вложителите, че Италия се приготвя да пренебрегне отговорностите си към Брюксел и даже да обмисли овакантяване на еврозоната. Напускането на еврозоната, разгласи Матарела, съставлява риск за всички италианци и тяхната финансова сигурност.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР