Италианският външен министър Луиджи Ди Майо не подписа окончателния документ,

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо не подписа окончателния документ, ...

Италия ясно показа, че не харесва турската намеса в Либия.

Италианският външен министър Луиджи Ди Майо не подписа окончателния документ, приет в края на координационната среща в Кайро с участието на външните министри на Египет, Франция, Италия, Гърция, Кипър, посветен на ситуацията в Либия, предаде Агенция "Фокус".
Причината за отказа е, че декларацията не е балансирана, информира италианската агенция ANSA.
По-специално Ди Майо се е опитал да смекчи доста твърдите формулировки по адрес на ръководителя на правителството на националното съгласие (ПНС) Файез Сарадж и Турция, която го подкрепя, включително и с военни методи. Рим настоява за еднакво отношение към всички страни в конфликта, особено на етапа на подготовката за Берлинската конференция за урегулирането на либийския конфликт, която трябва да се проведе преди края на месеца.
Италия е една от първите европейски държави, които не се съгласиха открито с турското решение за военна помощ за ПНС. Вчера командирът на Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар посети Рим и се срещна с италианския премиер Джузепе Конте. В същото време Сарадж, който също се очакваше същата вечер в Рим, не дойде в италианската столица.

Източник: actualno.com