Италианският Сенат потвърди доверието си в правителството на Марио Драги,

...
Италианският Сенат потвърди доверието си в правителството на Марио Драги,
Коментари Харесай

Сенатът на Италия потвърди доверието си в Марио Драги, трите най-големи партии в коалицията му бойкотираха вота

Италианският Сенат удостовери доверието си в държавното управление на Марио Драги, като утвърди резолюция в тази тенденция с 95 гласа " за " и 38 гласа " срещу ". Резолюцията, която призоваваше за безусловна поддръжка на Драги, бе импортирана за дебатиране и гласоподаване от авторитетния сенатор Пиер Фердинадо Казини, оповестява Българска телеграфна агенция.

Процедурата по потвърждаване на доверието в Драги изискваше по принцип предложение на резолюция в тази тенденция. Десните партии " Форца Италия " на някогашния министър председател Силвио Берлускони и " Лига " на някогашния вътрешен министър Матео Салвини оповестиха по-рано през днешния ден, че оферират резолюция, в която афишират подготвеност да поддържат оставането на Драги на власт, само че при изискване, че антисистемното " Движение 5 звезди " на някогашния министър председател Джузепе Конте не е част от ръководещата коалиция и в държавното управление бъдат направени промени.

В последна сметка този текст по този начин и не бе препоръчан от десноцентристите за гласоподаване, а те споделиха, че не могат да одобряват резолюцията, препоръчана от Казини в този ѝ тип.   " Форца Италия " и " Лига " оповестиха, че няма да вземат участие в гласуването на сходен текст, който ще остави в ръководството " Движение 5 звезди ", предизвикало актуалната политическа рецесия. " Движение 5 звезди " също разгласи, че няма да взе участие във вота на този текст. Но с цел да има кворум в пленарната зала и вотът да бъде приет за състоял се, сенаторите на Движението останаха вътре. 

По-рано през днешния ден Марио Драги прикани сенаторите да потвърдят доверието в неговото държавно управление. Но той изиска възобновяване на доверието  в досегашния управленчески пакт. А това значи, че той счита за нелегитимно едно държавно управление, изключващо " Движение 5 звезди ", отбелязва Франс прес.

Сега де факто той получи доверие в Сената, само че трите най-големи партии в ръководещата му коалиция не участваха във вота, което де факто бележи нейното раздробяване. 

Драги бе подсилен в Сената от левоцентристите от Демократическата партия и " Италия Вива " на някогашните министър председатели Енрико Лета и Матео Ренци. Подобно нещо направи и " Заедно за бъдещето ", парламентарната група на министъра на външните работи Луиджи Ди Майо, който дружно с към 50 парламентаристи напусна " Движение 5 звезди " през юни поради различия с неговия водач Джузепе Конте.

По мотив всичко случило се през днешния ден в Сената еврокомисарят за стопанската система Паоло Джентилони, който е италианец, упрекна в безнаказаност трите партии, предпочели да бойкотират резолюцията за препотвърждаване на доверието в Драги. Той съобщи, че тези три партии са изоставили Драги с риск да провокират стихия.

Утре цялата процедура се повтаря в долната парламентарна камара - Камарата на депутатите.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР