Италианският Сенат отложи за следващата седмица дебата за продължаващата правителствена

...
Италианският Сенат отложи за следващата седмица дебата за продължаващата правителствена
Коментари Харесай

Италианският Сенат отложи решението за съдбата на правителството за 20 август

Италианският Сенат отсрочи за идната седмица дебата за продължаващата държавна рецесия, проваляйки напъните на вицепремиера Матео Салвини за по-бързо осъществяване на възможни нови избори, съобщи " Ройтерс ".

" Лига " внесе предложение за избор на съмнение към държавното управление, само че Сенатът отхвърли настояването й той да бъде дебатиран в сряда и вместо това реши министър председателят Джузепе Конте да се обърне към горната камара на Народното събрание по отношение на рецесията на 20 август.

Представители на политическите групи в Народното събрание избраха датата в понеделник и тя бе подкрепена от законодателите в Сената във вторник вечерта. Срещу тази дата се оповестиха ръководещата крайнодясна партия " Лига ", " Напред, Италия " на Силвио Берлускони и " Италиански братя ". Всички те желаеха вотът да се състои през днешния ден, с цел да се форсира процесът, който може да докара до предварителни избори

Миналата седмица водачът на " Лига " и вътрешен министър Салвини съобщи, че разликите с съдружния им сътрудник, популистите от Движение " Пет звезди ", са станали прекомерно огромни и би трябвало да се проведат предварителни избори. Салвини би желал те да са през октомври. Ако вотът мине, както се чака, президентът Серджо Матарела ще би трябвало да реши дали да свика избори през есента или да разпореди на различен партиен водач да сформира държавно управление.

През уикенда някои депутати от Демократическата партия, поведоха старания за съставяне на краткотрайно държавно управление, което да може да прокара бюджета на страната през есента, както и конституционна промяна, целяща понижаване на депутатите в италианския парламент. Лидерът на партията Никола Зингарети изключи сходна сделка, само че негови доближени разясниха във вторник, че Демократическата партия може да обмисли политически съюз с Движение " Пет звезди " до края на настоящия парламентарен мандат през 2023 година, показва " Политико "

По време на дебата в Сената Салвини изненадващо сподели, че е " отворен " за приемане на предлагането на водача на " Пет звезди " Луиджи Ди Майо да се намаляи броят на депутатите от 951 на 605, в случай че това бъде бързо последвано от избори, съобщи " Гардиън ". Тази конституционна промяна обаче евентуално би лишила месеци.

Според английското издание е малко евентуално президентът да поддържа съюз сред " Пет звезди " и Демократическата партия.

Проучване в понеделник сподели, че " Лига " има поддръжката на 38% от гласоподаватели, Демократическата партия – на 23%, а " Пет звезди " - 16.5%, " Италиански братя ", евентуален съдружен сътрудник на " Лига ", 8%, а " Напред, Италия ", също възможен съдружник на Салвини, 6.5%.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР