Италианският производител на твърда пшеница и млечни продукти Атилио Токи

...
Италианският производител на твърда пшеница и млечни продукти Атилио Токи
Коментари Харесай

Тежка суша съсипва реколтата в Италия и Испания

Италианският производител на твърда пшеница и млечни артикули Атилио Токи е видял още през зимата предупредителни знаци за идна тежка суша.

Когато не заваля и при започване на пролетта, разбрахме, че ситуацията към този момент е непоправимо, сподели той, допълвайки, че към този момент е инсталирал вентилатори, с цел да охлажда кравите си, страдащи от жегата. Фермата му се намира на километър и половина от тосканското крайбрежие.


© Reuters

Влажност на почвата (в мм) на дълбочина до 1.6 метра в Испания (вляво) и Италия. Сивата зона е сред най-малко и най-много за 5 години. Сивата линия са данните от 2016г., а черната - от 2017г.

Сушата в Южна Европа заплашва да снижи зърнената годишна продукция в Италия и елементи на Испания до най-ниското ниво от най-малко 20 години, като ще засегне и други присъщи за района артикули - маслините и бадемите.

Най-голямата испанска област, отглеждаща жито, Кастилия и Леон, е изключително тежко наранена, като загубите на реколтата се пресмятат на 60-70%. Тази година не беше неприятна, беше пагубна. Не мога да си спомня такава от 1992, когато бях дете, споделя Хоакин Антонио Пино, производител на зърно от Синлабахос, Авила.


© Reuters

Пино споделя, че доста от нивите му даже не са ожънати, защото приходите от реколтата няма да покрият заплатите на служащите, които ще я съберат. Макар Европейски Съюз като цяло да е огромен експортьор на зърно, Испания и Италия разчитат на импорт от страни като Франция, Англия и Украйна.

Испанският импорт на мека пшеница се чака да нарасне с над 40% до 5.6 милиона тона през пазарната 2017-2018 година, съгласно анализаторската група Agroinfomarket.

Сушата поддържа европейските фючърси на пшеница, които се покачиха с към 6% от началото на юни, въпреки че вероятностите за богата годишна продукция във Франция тази година би трябвало да подсигуряват съответно предложение като цяло в Евросъюза.


© Reuters

Изгорели маслини

Испания и Италия също по този начин са измежду водещите производители на зехтин в света, само че се чакат производството и в двете страни да намалее. Вероятно спадът ще бъде изключително огромен в Италия, където сушата е следващият проблем за фермерите, отглеждащи маслини. През последните години те бяха нападнати от инсекти и бактерии.

Международният съвет за маслините предвижда спад на италианската годишна продукция с 60%. Очаквахме добър рандеман тази година, само че не се оказа по този начин, означи Франческо Суатони, който отглежда към 4000 маслинови дръвчета в покрайнините на античния град Амелия в област Умбрия, централна Италия.

Държейки клочне с дребни, съсухрени плодчета на него, той добави: " Всяка дребна топчица можеше да бъде маслина, само че изгоряха. Тази година чакаме да произведем с 50% по-малко от предходната година. Да се надяваме, че няма да бъде по този начин, само че ще бъде доста мъчно да имаме добра годишна продукция. "

И други насаждения пострадаха, а италианската селскостопанска асоциация Coldiretti оцени, че сушата може да коства на италианските фермери над 1 милиард евро. Тя визира, в по-голяма или по-малка степен, всички насаждения в Испания, даже тези, които разчитат на парници, защото водата е лимитирана, споделя Хосе Угарио, анализатор от испанската асоциация на младите фермери.

Производството на ядки - като бадеми и шамфъстък - също внезапно понижа. Очакваме спад от 23 % в производството на бадеми тази година по отношение на предходната, добави Угарио.


© Reuters

Според някои повишението на температурите е дълготрайна наклонност, която заплашва вероятностите на селското стопанство в района.

" При тази обстановка (...) разбираш, че е съвсем невероятно да продължаваш. Мислиш си, добре, тази година ще се опитам да се оправя, само че в случай че реколтата е такава и следващата година, няма да можеш да се оправяш, споделя фермерът Токи, който също по този начин е локалният водач на фермерското обединяване Confagricoltura.

Според някои учени горещите талази като тазгодишната са все по-чести и са свързани с климатичните промени, провокирани от индивида. За първа година поливаме растенията. Преди нямаше такава нужда, сподели Суатони, който отглежда маслини.

БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР