Италианският президент Серджо Матарела заяви тази вечер, че е отказал

...
Италианският президент Серджо Матарела заяви тази вечер, че е отказал
Коментари Харесай

Номинираният за премиер на Италия Джузепе Конте се отказа да прави правителство

Италианският президент Серджо Матарела съобщи довечера, че е отказал да утвърди кандидатурата на евроскептика Паоло Савона за министър на стопанската система, тъй като антиевропейските му възгледи ще провокират разтърсвания на пазарите, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Матарела сподели, че скоро ще вземе решение за привикване на предварителни избори, като вземе поради условията на политическите сили и се съветва с Народното събрание. В послание по малкия екран той сподели, че не носи виновност за безизходицата и че е предложил други възможности за основния пост министър на стопанската система, само че те са били отхвърлени от Лигата и Движението 5 звезди. Членството в еврозоната е от фундаментално значение за страната ни, добави Матарела.

След като президентът отхвърли кандидатурата на Савона, номинираният за министър председател Джузепе Конте върна мандата на Матарела и се отхвърли от напъните да сформира държавно управление. 53-годишният правист и новопостъпил в политиката Конте бе препоръчан за министър председател от крайнодясната партия Лига и антисистемното Движение 5 звезди, които се опитваха да сформират ръководеща коалиция.

" Мога да ви уверя, че поставих най-много старания и внимание, с цел да доведа тази задача до добър край и го направих в атмосфера на цялостно съдействие с водачите на политическите сили, които ме предложиха ", сподели Конте пред публицисти, откакто върна мандата.

Служебният министър-председател Паоло Джентилони сподели, че поддържа решението на президента и че " в този момент би трябвало да спасим нашата велика страна ", заяви Ройтерс.

Лидерът на 5 звезди Луиджи Ди Майо назова недопустимо отхвърлянето на Савона от президента. " Това е нечуван институционен конфликт ", сподели Ди Майо във видео, качено във Facebook. " Какъв е смисълът да се върви на избори, откакто решенията взимат рейтинговите организации ", попита той.

Водачът на партията Лига Матео Салвини съобщи, че приключва процеса на сформиране на ново държавно управление с Движението 5 звезди, съобщи ДПА. " Работихме седмици наред, денонощно, да съставим държавно управление, което да отстоява ползите на италианските жители ", написа той във Facebook. " Но някой (под чий напън?) ни сподели НЕ. Ние не сме плебеи на германците или французите, нито на финансите ", добави Салвини.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР