Италианският президент Серджо Матарела възложи официално на досегашния премиер Джузепе

...
Италианският президент Серджо Матарела възложи официално на досегашния премиер Джузепе
Коментари Харесай

Обрат в Италия: Джузепе Конте получи мандат да състави новото правителство

Италианският президент Серджо Матарела разпореди публично на досегашния министър председател Джузепе Конте да сформира ново държавно управление и той одобри мандата, предадоха международните организации, като се позоваха на известие на президентството.
Вчера Движение "Пет звезди " се контракти за образуване на съдружен кабинет с левоцентристката Демократическа партия, с цел да се избегнат предварителни парламентарни избори.
Конте беше министър председател на популисткото държавно управление с присъединяване на "Пет звезди " и крайнодясната партия "Лига ", което се разпадна по-рано този месец. Лидерът на "Лигата ", вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини, провокира рухването на кабинета, поощрен от социологическите изследвания, които предвидиха победа на неговата партия на предварителни избори. Движението, което бе по-големият сътрудник в управлявалата от предходната година коалиция, обаче се споразумя за взаимно ръководство с опозиционните демократи.
Президентът даде опция на някогашните политически врагове да сформират през днешния ден ново държавно управление, поставяйки завършек на триседмична рецесия, което може да бележи прелом в накърнените отношение с Европейския съюз. Матарела връчи нов мандат на Джузепе Конте да сформира съдружно държавно управление на "Пет звезди " и Демократическата партия, отбелязва Ройтерс.
Предстои двете партии да се спогодят по обща политическа платформа и екип от министри. Водачът на "Пет звезди " Луиджи Ди Майо и водачът на Демократическата партия Никола Дзингарети дадоха обещание да намерят допирни точки за положителното на страната.
Според първичен вид на съдружната политическа платформа, двете страни ще упорстват пред Европейски Съюз за еластичност във връзка с бюджетния недостиг за 2020 година, с цел да се "засили обществената единодушие " в страната, заяви през днешния ден финансовият ежедневник "Соле 24 оре ".
Европейски Съюз постанова бюджетни правила на страните членки, с цел да подсигурява финансова непоклатимост в блока. Отношенията с предходното държавно управление в Рим бях напрегнати, защото водачът на "Лигата " Матео Салвини твърдеше, че европейските регулации са причина за обедняването на италианците.
Пред кореспонденти министър председателят Конте сподели, че се надява да сформира лист на министрите в околните дни. Той акцентира, че новият кабинет ще би трябвало да се заеме наложително с подготвянето на бюджета и попречване на повишението на налозите върху продажбите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР