Италианският президент Серджо Матарела насочи страната към нови избори, след

...
Италианският президент Серджо Матарела насочи страната към нови избори, след
Коментари Харесай

Италианският президент възложи на бивш служител на МВФ да състави правителство

Италианският президент Серджо Матарела насочи страната към нови избори, откакто назначи някогашния върховен чиновник на Международния валутен фонд Карло Котарели за краткотраен министър председател със задача да възнамерява предварителни избори и да прокара бюджета за идната година, съобщи " Ройтерс ".

Вчера Матарела съобщи, че е отказал да утвърди кандидатурата на евроскептика Паоло Савона за министър на стопанската система, тъй като антиевропейските му възгледи ще провокират разтърсвания на пазарите.

След като президентът отхвърли кандидатурата на Савона, номинираният за министър председател Джузепе Конте върна мандата на Матарела и се отхвърли от напъните да сформира държавно управление. 53-годишният правист и новопостъпил в политиката Конте бе препоръчан за министър председател от крайнодясната партия " Лига " и антисистемното Движение " Пет звезди ", които се опитваха да сформират ръководеща коалиция.

Решението на Матарела разгневи популистите, които настояха той да бъде подложен на импийчмънт за изменничество към страната.

Избори

Котарели означи, че ще сформира държавно управление " доста бързо ", с цел да води страната към нови избори, които ще се проведат през есента или при започване на идната година.

" Ще се показва през Народното събрание с стратегия, която, в случай че получи поддръжката на Народното събрание, ще включва утвърждението на бюджета за 2019 година След това Народното събрание ще бъде разхлабен и ще има избори при започване на 2019 година ", уточни Котарели.

" При липса на доверие (от парламента) държавното управление незабавно ще подаде оставка и главната му функционалност ще бъде ръководството на постоянните въпроси до провеждането на избори след август ", добави той.

Разцепление

В изявление за италианско радио лидерът на крайнодясната партия " Лига " Матео Салвини изрази подозрения, че бъдещо техническо държавно управление ще бъде подкрепено в Народното събрание, съобщи " Асошиейтед прес ", представена от Българска телеграфна агенция.

Президентът Матарела не даде късмет на десноцентристите да сформират държавно управление, защото нямахме нужните гласове, а в този момент Котарели ще получи тази опция без каквото и да било гласоподаване. Това е корист, съобщи Салвини.

Пред радио " Капитал " водачът на Лигата предизвести някогашния министър председател Силвио Берлускони да не гласоподава за държавно управление на Котарели. В неделя вечерта Берлускони, който три пъти беше министър председател на Италия, се изрече доста умерено за неуспеха на опита на Движение " Пет звезди " и Лигата и отхвърли да подлага на критика президента Серджо Матарела, който отхвърли назначението на икономист с антиевропейски позиции за министър на финансите.

На изборите обединението на Лигата с групировката на Берлускони " Форца Италия " и една по-малка партия завоюва 37 % от гласовете, до момента в който Движение " Пет звезди " получи 32 %. Салвини предизвести Берлускони, че обединението ще се разпадне, в случай че " Форца Италия " гласоподава в поддръжка на Котарели.

Върховният представител на Европейски съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини съобщи, че има цялостно доверие на италианския президент. Могерини изрази увереност, че, поставяйки завършек на препоръчаното от Движение " Пет звезди " и Лигата държавно управление, италианският президент служи на народа си и на Европейски Съюз и е поръчител на италианската конституция.

Пред публицисти в Брюксел немският заместител външен министър Микаел Рот изрази вяра, че Италия скоро ще има устойчиво проевропейско държавно управление, само че призна, че Германия не може да дава препоръки след траялите с месеци старания за сформиране на ново държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР