Италианският президент Серджо Матарела даде на партиите в страната още

...
Италианският президент Серджо Матарела даде на партиите в страната още
Коментари Харесай

Италианският президент даде още 5 дни на партиите, за да формират правителство

Италианският президент Серджо Матарела даде на партиите в страната още пет дни, с цел да се опитат да намерят метод да образуват държавно управление, разгласи той в четвъртък вечерта, написа европейската редакция на Politico.

Въпреки че президентът не съумя да обезпечи явен път напред, членовете на „ Движението 5 Звезди “ (Д5З) дадоха на партийните водачи да продължат договарянията с лявоцентристката Демократическа партия - ход, който може да се окаже решителен в идващите дни, предава " Фокус ".

Ситуацията „ изисква бързо решение, с цел да бъдат спазени идните периоди “, в това число встъпването в служба на новата ЕК и сложните стопански решения, съобщи Матарела.

Държавният глава прекара деня в съвещания с водачите на политическите партии в опит за намиране на излаз от политическата рецесия, която бе провокирана преди две седмици от водача на „ Лигата “ Матео Салвини, който изкара партията от съдружното държавно управление с Д5З и се задълбочи с оставката на премиера Джузепе Конте.

От президента зависи да вземе решение за идващите стъпки, в това число дали да свика изключителни избори или да назначи ново държавно управление въз основа на различно болшинство в Народното събрание. Но Матарела съобщи, че не е в положение да вземе решение в четвъртък и затова ще свика делегациите на партиите назад за втори кръг съвещания идващия вторник.

Той добави, че актуалната обстановка изисква мощно политическо болшинство и в случай че то не може да бъде открито в Народното събрание, той ще свика нови избори.

Делегацията на Д5З, най-голямата в сегашния парламент, беше последната, която се яви пред президента в късния следобяд. Според изказване до пресата от партийния водач и напускащ вицепремиер Луиджи Ди Майо, партията „ не се опасява от нови избори, само че сме ангажирани да осъществим това, което обещахме на италианците “. Политикът избори 10 политически целта, върху които Д5З желае да се концентрира преди да отиде назад до урните и съобщи „ започнахме диалози, с цел да проверим дали има солидно болшинство в Народното събрание.

Ди Майо не загатна левоцентристката Демократическа партия (ДП) в изказването си, като провокира подозрения дали поддържа връзката с групата. Но по-късно членовете на неговата партия му дадоха мандат да договаря с Директива за птиците.

От Директива за птиците по-рано в четвъртък потвърдиха пред Матарела, че фракцията е отворена за концепцията да образува проевропейско държавно управление с Д5З – в случай че популистите са склонни да преразгледат миграционната политика на изходящото държавно управление, както и своята процедура на директна народна власт. Д5З употребяват онлайн платформа, с цел да събират мненията на последователите си и въз основата на това взимат решения, само че критиците слагат под въпрос надеждността й.

Лидерът на лявоцентристите Никола Цингарети загатна също, че Конте ще бъде изключен от новото държавно управление.

„ Имаме потребност от цялостно обособяване от държавното управление на „ Лигата “ и Д5З “, сподели още водачът на Директива за птиците пред пресата след срещата с Матарела.

Но ляво-популистката партия не харесва настояванията на Цингарети: „ Ние сме най-голямата партия в Народното събрание и няма да оставим Директива за птиците да диктуват своите правила или да поставят несъгласие на които и да е имена “, съобщи Манлио ди Стефано, представител на Д6З.

Междувременно делегацията на „ Лигата “, водена от Салвини, другият вицепремиер, сподели на Матарела, че са подготвени да сключат мир с Д5З, в случай че единственият различен вид е съюзът ДП-Д5З, който ще обърне всички промени на държавното управление, което напуща.

„ Искаме италианците да вземат решение посредством избори, само че защото Д5З към този момент се обърнаха на 180 градуса за доста от алените си линии, в случай че са подготвени да продължат напред с тази коалиция, с нов и усъвършенстван екип, който да одобри амбициозно бюджетно законодателство, без да бъде стеснен от изнудванията на Брюксел, тогава можем да обсъдим [подновяване на партньорството ни] “, сподели Салвини пред журналисите, откакто напусна офиса на Матарела.

Много анализатори поясняват забележките му като предложение към Ди Майо да размени Конте с някой различен. Италианската преса заяви за спекулации предходната седмица, че Салвини към този момент е предложил това на водача на левите популисти, само че водачът на Д5З отхвърли тези известия като „ подправени вести “. Според двама публични представители на Д5З, фракцията поддържа ново държавно управление на Конте.

От Директива за птиците обаче хипотетично са предложили Марта Картабия, една от топ съдиите на Италия и Паола Северино – прочут професор по наказателно право и някогашен правосъден министър в държавното управление на Марио Монти, като компромисни претенденти за министър председател в възможна коалиция ПД-Д5З, съгласно редица медии.

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР