Италианският президент Серджо Матарела прие оставката на премиера Джузепе Конте

...
Италианският президент Серджо Матарела прие оставката на премиера Джузепе Конте
Коментари Харесай

Президентът Матарела прие оставката на премиера Джузепе Конте, започва консултации за ново правителство


Италианският президент Серджо Матарела одобри оставката на премиера Джузепе Конте и го предложения да продължи да извършва функционалностите на началник на държавното управление до края на политическата рецесия.

“Президентът одобри оставката и предложения държавното управление да извърши настоящите си отговорности”, се споделя в изказване на президентския замък, заяви Агенция Франс Прес.

Президентът Матарела стартира от през днешния ден двудневни съвещания с партиите в търсене на излаз от политическата рецесия, която ще докара до сформиране на 67-ото държавно управление след края на Втората международна война или до предварителни избори, оповестява организация Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Премиерът Джузепе Конте подаде оставка във вторник, откакто подлага на критика своя вътрешен министър Матео Салвини за разпадането на ръководещата коалиция и го упрекна, че заплашва стопанската система на страната поради персонални и политически цели.

На 8 август водачът на крайнодясната партия " Лига " Матео Салвини разгласи изненадващо, че съюзът с антисистемното придвижване " Пет звезди " е мъртъв и прикани за избори.

Политици от " Пет звезди " и левоцентристката Демократическа партия намерено дискутират сформирането на нова коалиция, която може да изпрати " Лигата " в съпротива и да даде на Италия по-центристко и проевропейско държавно управление, отбелязва Ройтерс.

Президентът Матарела ще се срещне с всички партии в Народното събрание, с цел да ревизира дали може да бъде образувана нова коалиция. Ако не успее, той ще би трябвало да разпусне законодателния орган три години и половина по-рано от плануваното, с цел да може през есента да се произведат предварителни парламентарни избори.

Срещите на Матарела ще стартират в 17 ч. (българско време) с представители на дребните партии. С главните политически сили италианският президент ще се срещне в четвъртък, завършвайки консултациите с придвижването " Пет звезди ".

Ръководството на Демократическата партия ще се събере на съвещание през днешния ден, с цел да разиска вероятностите за съюз с " Пет звезди ", осведоми Ройтерс и напомня, че двете партии са политически врагове от години.

Салвини съобщи през вчерашния ден, че ще повтори пред президента настояването си за нови избори. Той упрекна останалите партии, че се пробват да сключат договорка, тъй като се опасяват да се изправят пред изборните урни, само че Конте сподели, че нова политическа неустойчивост е последното, от което Италия се нуждае, до момента в който приготвя сложния бюджет за 2020 година през есента.

Гласуването на жителите е същината на демокрацията, само че да ги призоваваш да гласоподават всяка година е безконтролно, съобщи Конте, който остава изпълняващ длъжността министър председател.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР