Италианският премиер Марио Драги ще подпише сделка, с която значително

...
Италианският премиер Марио Драги ще подпише сделка, с която значително
Коментари Харесай

Италия заменя Русия с Алжир като водещ доставчик на газ

Италианският министър председател Марио Драги ще подпише договорка, с която доста се усилват количествата газ, внасяни от страната. Това става, до момента в който Италия се пробва да понижи зависимостта си от енергоресурси от Русия след нашествието и в Украйна.

Драги на следващия ден ще е в Алжир, който и сега е вторият по величина снабдител на газ за Италия. Сега, съгласно " Блумбърг ", Рим се готви да усили вноса с близо 50%. За същия проект приказва " Файненшъл таймс ".

И сега Алжир е вторият по величина снабдител за Италия, който дружно с Либия доставя към 29% от природния газ на страната (при 40% падащи се на Русия). Тази договорка би могла да трансформира газовия колос в първи сътрудник на Рим в тази сфера на мястото на Русия. Според източниците на " Блумбърг " съглашението планува нарастване с 9-10 милиарда куб. м годишно на доставяните количества и то още към края на сегашната година. За съпоставяне предходната година са доставени 21 милиарда от Алжир, при 29 - от Русия.

Решението, което на следващия ден се чака да разгласи Драги, е следващият образец за страни, които търсят двустранни пътища за отклонение от съветската енергийна система. Германия подписа съглашение с Катар, Литва изцяло се отхвърли от съветския газ предходната седмица.

Италия може да реализира това частично поради не до дъно потребления потенциал на тръбите, свързващи я с Алжир. За северноафриканската страна по едно и също време с това ходът идва в миг на напрежение с различен главен клиент - Испания. Там поради политически спор със Западна Сахара (чиято самостоятелност от Мароко се поддържа от Алжир) връзките се обтегнаха, въпреки към този момент Алжир да не възнамерява анулиране на съществуващите контракти.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР