Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че лидерите на ЕС, които

...
Италианският премиер Джузепе Конте заяви, че лидерите на ЕС, които
Коментари Харесай

Конте: Лидерите на ЕС трябва да постигнат споразумение днес

Италианският министър председател Джузепе Конте съобщи, че водачите на Европейски Съюз, които водят продължителни договаряния по време на срещата на върха в Брюксел, би трябвало да реализират съглашение в неделя, защото отлагането не е от изгода за никого.

По-рано беше обявено, че водачите на страните от Европейски Съюз са прекъснали договарянията за основаването на антикризисен фонд на Европейски Съюз за поддръжка на стопанската система, съществено наранена от разпространяването на ковид, както и образуването на многогодишния бюджет на Европейски Съюз, като се чака полемиката да продължи в неделя.

“Утре ще продължим, тъй като би трябвало да приключим. Трябва да реализираме съглашение, защото отлагането е неизгодно за никого”, сподели Конте по време на диалог с италиански кореспонденти, който се излъчваше в акаунта му в обществените мрежи. Според него извънредно комплицираният проектобюджет е комбиниран с фонд за възобновяване, заради което е належащо да се премине оттатък границите на сегашните позиции: или всички печелят, или всички се оказват губещи.

Премиерът означи, че по време на “толкова трудни” договаряния “идва миг, в който има подозрение, че не сме наясно с проблемите, пред които сме изправени, подозрение, че някой губи от взор задачата си”.

Държавните глави се пробват да се спогодят за основаването на нов, краткотраен антикризисен фонд на Европейски Съюз. По-рано Европейската комисия предложи размерът му да бъде 750 милиарда евро. Предлагаше се средствата да се разпределят под формата на заеми и дотации, а съотношението им беше един от препъни камъните в полемиката.

Освен това срещата на върха би трябвало да вземе решение по отношение на финансовия проект на Европейски Съюз, въз основа на който се сформират годишните бюджети на съюза за 2021-2027 година Този път се предлага финансовият проект да бъде обвързван с антикризисния фонд, защото с цел да притегли средства на пазара, Европейска комисия предложи да поправя избрани бюджетни индикатори, както и да насочи антикризисния фонд посредством бюджетни стратегии.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР