Италианският премиер Джузепе Конте (в средата) критикува безотговорните действия на

...
Италианският премиер Джузепе Конте (в средата) критикува безотговорните действия на
Коментари Харесай

Вечерни новини: Италианският премиер подава оставка, интересът към АЕЦ "Белене" - фиктивно висок, реално нисък

Италианският министър председател Джузепе Конте (в средата) подлага на критика " безотговорните " дейности на Салвини

В дълбокия август паники не престават да будят пожарите, като настоящ остaва този в остарялото бунище на Свищов, който се разгоря за следващ път макар напъните за потушаването му. Зачестилите случаи на пожари в сметища повдигат въпроса за какво над 100 остарели депа в страната не са рекултивирани. Екоминистърът Димов трансферира отговорността на кметовете, които не били кандидатствали с планове, макар че има отделени средства за това.

Европа пък наблюдаваше през днешния ден развиването на политическата рецесия в Италия, а погледи са ориентирани и към Борис Джонсън, който в последните дни втвърдява позициите си, пробвайки да принуди Германия и Франция да позволен нови договаряния по съглашението за Brexit.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

Италианският министър председател Джузепе Конте ще подаде оставка

Какво се случи:
Италианският министър председател Джузепе Конте ще връчи оставката си на президента на страната Серджо Матарела по-късно през днешния ден, разгласи самият той в тирада пред Народното събрание. Политическата рецесия е резултат от дейностите на вицепремиера и водач на крайнодясната " Лига " Матео Салвини, който упорства за предварителни избори и бе инициирал избор на съмнение против премиера.С решението си самичък да се отдръпна италианският министър-председател спести на италианския парламент дебатите и гласуването по вота на съмнение, който трябваше да се организира през днешния ден.Пред депутатите Конте разгласи, че държавната коалиция сред " Лига " и лявото популистко придвижване " 5 звезди " е умряла и дефинира решението на Салвини да провокира политическа рецесия за " безконтролно ". Конте упрекна водача на " Лига ", че работи в персонален интерес.Сега следва президентът Матарела да реши дали да одобри оставката на Конте, да насрочи нови избори, или да се опита да сформира ново държавно управление, в което въздействието на " Лига " да бъде по-малко.Според анализатора от Citigroup Мауро Бараджола най-голяма е вероятността да няма нови избори. Според него последните дейности на Салвини ще доведат до съставянето на държавно управление, което да е в по-голяма степен проевропейско. Как се стигна дотук: Лидерът на крайнодясната " Лига " сега се радва на висока известност, която желае да осребри в предварителни избори. Той се надява да завоюва болшинство за нов кабинет и да ръководи с поддръжката на антиимигрантската " Италиански братя " и в случай че се наложи, с " Форца Италия " на Силвио Берлускони, само че без сегашните си сътрудници - антисистемното Движение " 5 звезди ", което пък губи известност. Политическият безпорядък в страната се случва на фона на терзания за италианската стопанска система, която предходната седмица регистрира следващо тримесечие с нулев напредък. Страната има и проблематично висок дълг, който тормози Брюксел.

ЧЕТИРИ Пожарна охрана ТРИ
Останалите значими събития през днешния ден в три фрази

Цели 13 официални предложения за АЕЦ " Белене " регистрира през днешния ден публично министърът на енергетиката - 7 от стратегически вложители, 2 за снабдител на съоръжение и осъществяване на механически действия и 4 за миноритарно присъединяване и изкупуване на електрическа енергия. Макар тези цифри да имитират огромен интерес, действителни планове към създаване на плана в действителност имат съветската " Росатом ", Китайската национална нуклеарна корпорация (CNNC) и Христо Ковачки, а френската " Фраматом " и " Дженерал електрик " ще бъдат снабдители и реализатори. В идващите 90 дни от експертна комисия се чака да реши с кои претенденти да стартират договаряния всъщност.

Борис Джонсън публично изиска от Европейски Съюз смяна в договорката за Brexit, контрактувана с предшественичката му Тереза Мей, тъй че защитният механизъм за ирландската граница да бъде сменен с различни сделки, които да работят до края на преходния интервал след Brexit. Няколко часа по-късно английският министър председател получи отвод , като съгласно ръководителя на Съвета на Европейски Съюз Доналд Туск писмото не съдържа никакви " реалистични други възможности " на противоречивия защитен механизъм за ирландската граница. Утре и вдругиден Джонсън ще се срещне с немския канцлер и френския президент, с цел да опита да контракти компромис с тях.

Белият дом обмисля понижения на налози и мита, с цел да се избегне изпадането на Съединени американски щати в криза, настояват американски медии. Въпреки изказванията на президента Тръмп за положителното положение на американската стопанска система съгласно " Вашингтон пост " чиновници на Белия дом изследват разнообразни ограничения за стимулиране на стопанската система, измежду които краткотрайно намаление на налог общ приход, с цел да се усъвършенства покупателната дарба на работещите. Според " Ню Йорк таймс " Съединени американски щати изследват и вариантите да се откажат от новите мита за китайския импорт в границите на комерсиалната война с Пекин.

Общо четири съветски станции за мониторинг на радиацията са спрели да предават данни директно след мистериозната детонация край Северодвинск отпреди десетина дни, оповестява организацията, която следи за осъществяването на Договора за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити. При неналичието на ясна информация за естеството и аргументите за гърмежа съмненията са, че Русия пробва да прикрие следствията от нуклеарен случай при изпитвано оръжие. Случаят остава обхванат в тайнственост, само че се появиха спекулации, че става въпрос за тествания на новата крилата ракета " Буревестник ", а представител на " Росатом " преди няколко дни заяви за гърмеж на " нуклеарна батерия ".

МЕДИЙНА СЕРГИЯ

Тръмп даде обещание да не строи хотел на Гренландия

[instagram.com/realdonaldtrump]
Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп направи опит да трансформира в смешка желанието си да купи Гренландия от Дания, като даде обещание да не строи небостъргач на арктическия остров. " Обещавам да не върша това в Гренландия ", написа някогашният магнат на недвижими парцели в туит, съпроводен с фотомонтажа с голям позлатен хотел на фона на гренландски пейзаж. В неделя американският президент удостовери интереса си към Гренландия, макар че датската министър-председателка Мете Фредериксен и министър председателят на Гренландия Ким Килсен обявиха изрично, че тя не е за обмен. Островът е самостоятелна територия с население от 56 000 души, като Дания има надзор над външните връзки, защитата и валутната политика.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР