Италианският премиер Джузепе Конте призова днес Европейския съюз да бъде

...
Италианският премиер Джузепе Конте призова днес Европейския съюз да бъде
Коментари Харесай

Италия призова ЕС към единство и безстрашие

Италианският министър председател Джузепе Конте прикани през днешния ден Европейския съюз да бъде по-амбициозен, обединен и смел в битката с епидемията от COVID-19, съобщи Фанс прес.

"Това е моментът да покажем повече амбициозност, повече единение и дръзновение ", написа той във всекидневника "Република " в отговор на публикация, поместена там през вчерашния ден от ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

В нея тя сервира извинения на Италия, признавайки, че "Европа се активизира през днешния ден, заставайки до Италия. Невинаги обаче се е случвало по този начин ".

"Трябва да признаем, че при започване на рецесията, когато се изискваше общ европейски отговор, прекалено много (страни) мислеха единствено за националните си проблеми ", добави Фон дер Лайен.

"От нас се желае да реализираме първокласен скок, с цел да се потвърдим като политически и публичен, а освен стопански съюз ", акцентира Конте.

"Солидарността би трябвало да е мастилото, с което пишем тази страница от историята ", продължава италианският министър председател.

Конте показва утвърждение за плануваното "отпускане на близо 100 милиарда евро за най-силно засегнатите страни, преди всичко Италия, с цел да се компенсира спадът в приходите на тези, чието работно време е по-кратко ", упоменато от ръководителя на Европейската комисия. Според него би трябвало "да бъде надхвърлена " тази сума.

Той загатва още веднъж за така наречен евробондове ( "european recovery bonds ") - европейски облигации за рестартиране и възобновяване, нужни съгласно него "за финансиране на изключителните старания, които ще би трябвало да постави Европа, с цел да възвърне икономическото и общественото си тяло ".

Конте удостоверява, че не става дума да бъде споделен остарелият дълг на засегнатите страни (Италия е втората най-задлъжняла страна в Европейски Съюз след Гърция), нито даже "да заплащат въпреки с едно евро повече жителите на едни страни поради бъдещия дълг на други страни ". Според него упоменатите европейски облигации обаче биха дали опция "да се употребява напълно същинската "пламенна мощност " на европейското семейство ", с цел да се създаде "обща и споделена стратегия в поддръжка и за рестартиране на нашата стопанска система за да се обезпечи почтено бъдеще на фамилиите, предприятията, служащите и на всички наши деца ".

"В такава стихия като Ковид-19, засягаща всички нас, няма потребност от избавителна жилетка за Италия, а от здрава европейска избавителна лодка, която да води на несъмнено място обединените ни страни ", декларира той.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР