Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че ще подаде оставка по-късно

...
Италианският премиер Джузепе Конте обяви, че ще подаде оставка по-късно
Коментари Харесай

Премиерът на Италия подаде оставка, политическият хаос се задълбочава

Италианският министър председател Джузепе Конте разгласи, че ще подаде оставка по-късно през днешния ден, предадоха " Ройтерс " и Би Би Си.

В тирада пред Сената Конте упрекна водача на " Лига " Матео Салвини, че слага личните си персонални и партийни ползи пред тези на страната, предупреждавайки, че опитът му да смъкна държавното управление може да навреди на стопанската система. Той подлага на критика " Лига ", че желае да се възползва от известността си в социологическите изследвания и да провокира предварителни избори, поставяйки в риск планувани промени. " (Салвини) сподели, че следва личните си ползи и тези на партията си. Неговите решения съставляват опасности за тази страна ", акцентира Конте.

Как се стигна до рецесията?

До държавната рецесия се стигна, откакто при започване на август водачът на едната от двете ръководещи италиански партии - " Лига ", вицепремиерът и вътрешен министър Матео Салвини, разгласи, че ръководещата коалиция с придвижване " Пет звезди " се е разпаднала след месеци на вътрешни неразбирателства и че единственият път напред са предварителните избори.

Решението на Салвини пристигна след месеци на напрежение в обединението. На 7 август " Пет звезди " гласоподава против спорния план за високоскоростна линия Торин-Париж - проект, утвърден от " Лига " и опозицията - който послужи като предлог за Салвини да постави финален завършек на съюза.

Той внесе предложение за избор на съмнение към държавното управление, само че Сенатът реши да не го организира неотложно и отсрочи за през днешния ден дебата за продължаващата рецесия, проваляйки напъните на Салвини за по-бързо образуване на нови избори. Датата бе подкрепена от " Пет звезди " и от главната опозиционна лявоцентристка Демократическа партия. " Лига ", партията на Силвио Берлускони " Напред, Италия " и крайнодесните " Италиански братя " гласоподаваха да има избор на съмнение още в сряда предходната седмица.

Салвини упорства за нови избори, надявайки се да се възползва от растящата си известност. На евровота " Лига " завоюва 34 %, а " Пет звезди " звезди падна до 17 %. Смята се, че в този момент " Лига " може да получи 34-39 % и с лекост да стане най-голямата партия в предстоящ Народното събрание. Тя обаче е доста по-слаба в настоящия парламент, тъй като на националните избори през март 2018 година получи 17% и бе на трето място, след " Пет звезди " и Демократическата партия.

Тревогите за стопанската система

" Политическата рецесия към този момент изтласка приходите от италианския 10-годишен обществен дълг до 1.83%, най-високото равнище за пет седмици. По-високата рентабилност на държавните облигации обаче ще ускори уязвимостта на локалните банки към върховен риск, защото те държат по-голямата част от обществения дълг на Италия ", разяснява Еуджен Аническу, шеф на " Кофас " за България и Румъния.

Тежестта на дълга е още по-притеснителна, защото италианската стопанска система към този момент е отслабена: откакто влезе в техническа криза през четвъртото тримесечие на 2018, растежът беше нулев през първата половина на 2019 година (тримесечното изменение на Брутният вътрешен продукт беше 0.1% през първото тримесечие и 0.0% през второто), се показва в известие на " Кофас ". " Италианската политическа
рецесия, както и опълчването на Салвини към европейските институции, могат да
влошат доверието, което към този момент е нарушено от комерсиалното напрежение и Брекзит. Ако растежът се забави и растежът на суверените се увеличи, главният остатък на държавното управление евентуално ще бъде непълен, с цел да предотврати увеличение на обществения дълг ".

Повече за политическата рецесия в Италия четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР