Италианският премиер Джузепе Конте не остави съмнение, че със съюза

...
Италианският премиер Джузепе Конте не остави съмнение, че със съюза
Коментари Харесай

Италианският премиер Конте подава оставка

Италианският министър председател Джузепе Конте не остави подозрение, че със съюза сред досегашните сътрудници е свършено

Италианският министър председател Джузепе Конте съобщи, че ще подаде оставка. Така ориста на ръководещата коалиция в страната беше решена след седмици на открита неприязън сред двете съставящи я партии - крайнодясната " Лига " и антисистемното Движение " Пет звезди ".

Конте не остави подозрение, че със съюза сред досегашните сътрудници е свършено, като уточни, че решението на вицепремиера и водач на " Лига " Матео Салвини да провокира политическа рецесия е " безконтролно ". По думите му Салвини е сложил личните си ползи пред тези на Италия и в следствие стопанската система може да пострада.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики След новината плануваната от Конте оставка показателят на борсата в Милано FTSE MIB леко се намали.

Планът на Салвини

Салвини изиска предварителни избори по-рано този месец с аргумента, че разликите сред съдружните сътрудници са довели до блокаж. Той внесе избор на съмнение против държавното управление с вярата самият той да стане министър председател, откакто водената от него групировка изпревари Движение " Пет звезди " в социологическите изследвания главно поради твърдата си позиция против имиграцията. Очакванията му бяха за избори през октомври.

Значи ли това, че в този момент Салвини ще застане отпред на страната? Пред Bloomberg анализаторите се сплотяват към мнението, че не е наложително. Движение " Пет звезди " води полемики с лявоцентристката Демократическа партия за сформирането на различна коалиция. Матео Ренци – някогашен министър председател и някогашен водач на Демократическата партия, ненадейно се върна под светлините на прожекторите с безапелационния апел, че Салвини би трябвало да бъде спрян и е належащо сформирането на технократско краткотрайно държавно управление. Коалиционните договаряния бележат поврат за Движение " Пет звезди ", защото водачът му Луиджи Ди Майо до неотдавна твърдеше, че " никой не желае да сяда на една маса с Ренци ". Това предвещава компликации при съставянето на ново ръководство, предвижда разбор на Военновъздушни сили.

Какви са вариантите

Сега има огромна неустановеност към това по какъв начин ще свърши политическата рецесия, отбелязва Reuters. Оставката на Конте отваря пътя за това президентът Серджо Матарела да стартира проучвателни съвещания с партиите, с цел да види дали може да бъде формирана нова коалиция, преди да реши дали да свика избори. Матарела може да изиска от Конте да образува друго държавно управление, евентуално включващо Движение " Пет звезди " в различна коалиция.

" Днес трябваше да бъде денят, в който Конте трябваше да се изправи против избор на съмнение, само че вместо това подаде оставка, оставяйки бъдещето на страната в ръцете на президента. Матарела има няколко варианти по отношение на идващите стъпки, измежду които е и съставянето на лявоцентристки съюз, изтласкващ " Лига " от ръководството ", обобщава Politico.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР