Италианският парламент ще се събере на 24 януари, за да

...
Италианският парламент ще се събере на 24 януари, за да
Коментари Харесай

Залогът в президентския вот в Италия може да е политическата стабилност

Италианският парламент ще се събере на 24 януари, с цел да стартира гласуването за нов президент, който да размени на поста досегашния държавен глава Серджо Матарела. Но вотът може да заплаши политическата непоклатимост, която се наблюдаваше през миналата година в страната, защото главният въпрос е дали актуалният министър председател Марио Драги ще бъде определен за президентската служба.

Влизането на някогашния ръководител на Европейската централна банка в националната политика преди година постави завършек на нескончаем интервал на турбуленции в Италия. Кабинетът му, формиран най-вече от политици от разнообразни партии и някои технократи, успокои пазарите поради парламентарната поддръжка, с която разполагаше, и поради проектите за солидни промени. Сега обаче евентуалното овакантяване на държавното управление от страна на Драги рискува да вкара страната в икономическа и политическа неустановеност.
Риск за средствата от възстановителния фонд на Европейски Съюз
" Интензивни политически маневри зад затворени порти характеризират президентските избори, защото целият развой е ръководен от партиите. Досегашният опит подсказва, че при неналичието на явен претендент след първия тур на вота динамичността на гласуването постоянно води до нови съюзи или консенсус към имена, които по принцип не са били считани за първи избор ", показва пред CNBC Волфанго Пиколи от консултантската компания Teneo.

Според анализатори, ако Драги остави ролята на министър председател поради президентските си упоритости, това ще докара до дестабилизация и неясноти във връзка с новото държавно управление и неговата политическа успеваемост. От Goldman Sachs предизвестяват: " Предвид разнопосочните ползи измежду партиите и елементарното закъснение при сформирането на нов кабинет, ние се тормозим, че този сюжет ще провокира закъснение в усвояването на средствата, отпуснати на Италия от възстановителния фонд на Европейски Съюз, и в използването на обвързваните с тях промени. "
Реклама Гласуване с непредвидими резултати
Президентът, който се избира за 7-годишен мандат, значително има церемониална роля в страната, само че разполага с повече пълномощия след избори или при рухването на държавното управление. Тогава той има последната дума при номинирането на премиера и на други членове на кабинета. Вотът, състоящ се измежду над 1000 парламентаристи и районни представители, постоянно е с непредвидим резултат и лишава няколко дни, написа Reuters.

Традиционно тези, които са заинтригувани да се кандидатират, загатват обществено за желанието си, само че до последно не афишират публично, че ще вземат участие. Сега други евентуални кандидат-президенти са някогашният министър председател Силвио Берлускони, правосъдният министър Марта Картабия, някогашният министър председател Джулиано Амато, някогашният ръководител на долната камара на Народното събрание Пиер Фердинандо Касини и еврокомисарят за стопанската система Паоло Джентилиони.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР