Италианският парламент се съгласи с предложението за намаляване на броя

...
Италианският парламент се съгласи с предложението за намаляване на броя
Коментари Харесай

Парламентът в Италия се съгласи броят на депутатите да се намали с над една трета

Италианският парламент се съгласи с предлагането за понижаване на броя на депутатите с повече от една трета, подкрепяйки промяна, за която настояваше антисистемното Движение " Пет звезди " и която може съществено да промени политическия пейзаж в страната, съобщи " Ройтерс ".

Законът, който бе подсилен от всички съществени партии, приканва броят места в долната камара да бъде понижен до 400 от сегашните 630, а в горната - Сената – до 200 от 315.

" Пет звезди " заяви, че понижението, което би трябвало да е в действие за идващите избори през 2023 година, ще спести на страната стотици милиони евро и ще направи Народното събрание по-ефикасен. " Това е исторически ден. Най-накрая успяхме да понижим броя на депутатите вечно ", сподели водачът на " Пет звезди " Луиджи Ди Майо.

Промяната обаче може да бъде оспорена на народен референдум, тъй като съперниците й предизвестиха, че тя ще отслаби демокрацията като, наред с друго, ускори въздействието на лобистите. Критици нападнаха и изказванието на " Пет звезди ", че ще се спестят 1 милиард евро през идващото десетилетие, като споделиха, че сумата ще е почти на половина и ще съставлява капка в океана на държавните разноски.

Роберто Джакети, народен представител от новата центристка партия " Жива Италия " сподели, че ще помогне за събирането на нужните 500 хиляди подписа за предизвикателство на референдум.

Според колегата на " Пет звезди " в ръководещата коалиция, лявоцентристката Демократическа партия, комплицираната изборна система на Италия ще би трябвало да бъде пригодена към смяната. В момента тя смесва съразмерно посланичество с мажоритарна система на релативно болшинство.

При нея съгласно социологическите изследвания опозиционната крайнодясна партия " Лига ", която до неотдавна бе част от държавното управление, и нейните съдружници биха спечелили ясно болшинство. Лявоцентристките политици настояха за връщане на същинското съразмерно посланичество. Това би затруднило постигането на безапелационна победа от който и да е блок и би подсигурило, че консенсусната политика доминира.

Демократическата партия желае смяната в изборната система да се реши до декември, което би разрешило бързото й използване, в случай че нежната ръководеща коалиция падне, отваряйки пътя към предварителни избори.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР