Италианският парламент прие днес закон да намали броя на членовете

...
Италианският парламент прие днес закон да намали броя на членовете
Коментари Харесай

Челен опит: Италианският парламент намали броя на членовете си с 1/3, спестяват се много пари

Италианският парламент одобри през днешния ден закон да понижи броя на членовете си с една трета, оповестява в. “Стампа”.

Той редуцира членовете на долната камара на 400 от 630 и на Сената - на 200 от 315.

Депутатите гласоподаваха с 553 на 14 и двама “въздържали се” да одобряват акта.

Общо броят на членовете на Народното събрание пада на 600 от 945 или с 36,5 на 100.

Реформата би трябвало да влезе в действие от януари следващата година, в случай че в това време не бъде призован референдум по нея.Това може да стане, в случай че искащият всенародно допитване, извърши законовите условия.

Промяната е по самодейност на антиелитисткото придвижване “Пет звезди”, което ръководи в коалиция с лявоцентристката Демократическа партия. Главната ѝ цел е да увеличи качеството на избраниците. Досега демократите бяха дали своят вот три пъти срещу съкращенията, само че в този момент трансформираха позицията си.

Това е осмият подред опит да се понижи броят на италианските парламентаристи от 1983 г.насам и се чака да спести €100 млн. годишно.

Италия сега е трета в света по броя на парламентаристите си. Пред нея са Китай, който има 3000 членове на Народното събрание и Обединеното кралство, което има 1443, 793 от които са членове на Камарата на лордовете.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР