Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви 12-месечно извънредно положение в Генуа

Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви 12-месечно извънредно положение в Генуа ...

Обявиха 12-месечно извънредно положение в Генуа.



Италианският министър-председател Джузепе Конте обяви 12-месечно извънредно положение в Генуа след срутването на моста, който уби поне 39 души, 3 от които деца, съобщава "Канал 3".

"Проведохме среща на кабинета, в която решихме да обявим 12-месечно извънредно положение, както и предоставихме първа сума от 5 милиона евро за фонда за извънредни ситуации", заяви Конте пред медиите по време на пресконференция.

Срутеният мост бе ключова пътна артерия за 6-ия по големина град в Италия с население от почти 600 хиляди жители. Днес бе решено и че мостът няма да бъде ремонтиран, а ще бъде срутен изцяло, което отново повдигна въпроса доколко наистина е бил надежден.

От инцидента насам цяла Италия е обхваната от гняв и всички смятат, че толкова важен за инфраструктурата обект не може просто изведнъж да се срине. Но вчера около 13.00 часа българско време мостът "Моранди се срути. Той е част от автомагистрала А10. Движението по моста "Моранди" винаги е било много натоварено. Той играе важна роля за осъществяване на транспортните връзки с Франция и с летището на Генуа. Мостът е построен през `60-те години на миналия век и е ремонтиран многократно. 

И днес спасители претърсват останките за оцелели, но с всеки изминал час надеждата да намерят оцелели намалява.

Министърът на вътрешните работи Матео Салвини каза, че ще разследва и ще разбере кой е отговорен за срутването, защото "не е възможно през 2018 г. да можеш да работиш и да умреш при такива условия".

От днес започна двудневният траур в Генуа.

"В израз на скръб, солидарност и подкрепа на всички жители на Генуа за роднините на загиналите в резултат на срутването на моста "Моранди", градската управа обявява сряда, 15 август, и четвъртък, 16 август за дни на траур“, съобщават от местната администрация.

Италианското правителство заяви днес, че иска да отмени договора, даден на компанията, която управлява автомагистралите на страната и да ѝ наложи огромна глоба.

"Първото нещо, което трябва да се случи е, че ръководителите на Autostrade per l`Italia трябва да напуснат. И при наличието на нарушения, обявявам, че сме започнали процеса за евентуално оттегляне на договора им и глоба от 150 милиона евро", каза министърът на транспорта Данило Тонинели във Фейсбук.

Източник: petel.bg