Италианският министър на земеделието предупреди парламента вчера, че една трета

...
Италианският министър на земеделието предупреди парламента вчера, че една трета
Коментари Харесай

Сушата в Италия застрашава една трета от земеделската продукция


Италианският министър на земеделието предизвести Народното събрание през вчерашния ден, че една трета от селскостопанската продукция на Италия е изложена на риск заради суша и неприятна водна инфраструктура и че обстановката единствено ще се утежни през идващите години, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Стефано Патуанели даде най-новите данни от държавни проучвателен институти, които демонстрират, че в интервала 1991-2020 година Италия е изгубила 19 % от наличните си водни запаси спрямо интервала 1921-1950 година и че през идващите десетилетия те може да намалеят с още 40 %. По този метод сме очевидци на постепенно, само че безмилостно привършване на наличната вода в страната ни, разяснява Патуанели пред долната камара.

Правителството разгласи изключително състояние в няколко северни района заради продължителна суша и съпътстващата я гореща вълна, която съвсем пресуши река По - основна артерия за напояване в региона на северна централна Италия, който е главен производител на плодове, зеленчуци и зърно.

Сушата последва извънредно слаби превалявания през зимата, които оставиха планините съвсем без сняг, който да зареди реките и другите водни резервоари през лятото. Комбинацията от тези климатични събития стана причина за разцепването на ледника Мармолада на 3 юли и провокираната от това лавина, която умъртви 11 туристи в северната част на провинция Тренто.

Патуанели сподели на законодателите, че такива суши се случват циклично в Италия, почти на всеки пет години, само че се чака да се случват по-често и " с все по-опустошителни последствия ".

Той изясни, че сега басейнът на река По буди най-голямо безпокойствие, " тъй като регионът визира една трета от националното селскостопанско произвеждане ". По думите му става въпрос за развъждането на плодове, зеленчуци, домати и зърнени култури, изключително царевица и ориз, както и за животновъдните ферми, които създават фамозните в района пармезан и прошуто.

Италианското фермерско лоби " Колдиретти " (Coldiretti) съобщи, че изключителната обстановка към този момент е коствала на италианските фермери към 3 милиарда евро загуби, съчетани с растящите цени на силата, произлизащи от войната в Украйна.

Макар и необикновените горещини и неналичието на превалявания да са отговорни за актуалната рецесия, Италия е известна с " разточителната " си водна инфраструктура, която съгласно националната статистическа организация ISTAT губи 42 % от питейната вода от разпределителните мрежи всяка година, значително заради остарели и зле поддържани тръби.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР