Италианският министър на културата Дарио Франческини посети днес засегнатата от

...
Италианският министър на културата Дарио Франческини посети днес засегнатата от
Коментари Харесай

Венеция преживя най-тежката си седмица от 1872 г. насам

Италианският министър на културата Дарио Франческини посети през днешния ден засегнатата от наводнения Венеция и насочи оттова апел да се " положат големи старания " за съхраняването на италианското културно завещание, съобщи АНСА.

Призивът Франческини насочи както към страната, по този начин и към цялото италианско общество. " Трябва да осъзнаем големите вреди, нанесени на културното завещание. Огромно изпитание от страната и от цялото италианско общество е нужно в поддръжка на Венеция ", съобщи министърът. Той прикани и за дарения, с цел да се помогне за съхранението на " цялото завещание на Италия и на човечеството ".

Франческини инспектира и базиликата Сан Марко във Венеция, чиято крипта беше наводнена във вторник. Той сподели, че в този момент ще се създадат оценки на вредите и че след наводнението ще има потребност от реституция на целия храм, само че добави, че вредите не са необратими.

Същевременно през днешния ден италианският вицепремиер Луиджи Ди Майо сподели, че в качеството си на външен министър ще изпрати писмо до посолствата на непознатите страни в Италия, с цел да поддържат те самодейност за взаимност с Венеция. Подобно писмо той ще изпрати и до италианските посланици в други страни, с цел да популяризират тази самодейност в поддръжка на Венеция. Ди Майо изрази убеденост, че начинанието ще получи огромен отзив на взаимност от целия свят.

Източници от публичния превоз на Венеция пък споделиха, че вредите, нанесени на корабчетата, употребявани като водни рейсове, както и на плаващите спирки и понтони са на стойност 15-20 милиона евро. Пет корабчета, по този начин наречените вапорето, са непоправимо развалени от наводнението.

Днес във Венеция предупредителните сирени още веднъж бяха задействани поради предстоящо равнище на водата от 160 сантиметра. Кметът на града Луиджи Бруняро разгласи, че площад Сан Марко ще бъде затворен.

Междувременно компанията Консорцио Венеция Нуова, изграждаща защитната система Мойсей, която би трябвало да пази Венеция от наводнения, разгласи, че плаващите насипи от системата ще бъдат изпитани следващата година. Експериментално повдигане на плаващите насипи ще има през цялата 2020 г, на всеки 45 дни.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР