Италианският министър на икономиката Джовани Триа заяви във вторник, че

...
Италианският министър на икономиката Джовани Триа заяви във вторник, че
Коментари Харесай

Италианският икономически министър призова за конструктивен диалог с ЕС относно бюджета на страната

Италианският министър на стопанската система Джовани Триа съобщи във вторник, че желае да има градивни диалози с сътрудниците от Европейски Съюз по отношение на бюджета на страната за 2019-а година, откакто преди дни Европейската комисия изрази съществено безпокойствие по отношение на проектите на държавното управление в Рим за недостиг в размер на 2,4% от Брутният вътрешен продукт, оповестява Ройтерс.

Говорейки пред бюджетната парламентарна комисия, Триа означи, че признатата от предходното държавно управление тактика за ограничение на държавния дълг не е била ефикасна, като добави, че Италия би трябвало да направи повече за стимулиране на икономическия напредък и на заетостта.

" Сега ще имаме градивна полемика с Европа, с цел да покажем обоснованите аргументи за държавната тактика за напредък ", уточни той.

През предходната седмица Европейската комисия предизвести, че проектите на Италия за утрояване на предходните цели за бюджетния недостиг съставляват " доста отклоняване от фискалния път, предложен от Съвета на Европа ". Междувременно вицепремиерите Луиджи Ди Майо и Матео Салвини, които са и водачи на двете ръководещи партии, нападнаха нападателно Европейската комисия и обявиха, че няма да правят отстъпка от проектите си за държавните разноски за идната година.

Бюджетните проекти и конфликтът на управляващите в Рим с Европейски Съюз предизвиках съществени турболенции на финансовите пазари, защото вложителите се притесняват, че решението на Италия за увеличение на заемите ще се окаже рисково, имайки поради големият държавен дълг, който със своите 131% от Брутният вътрешен продукт е най-големият в Европа след този на Гърция.

Джовани Триа обаче съобщи, че структурният недостиг на Италия, който изключва еднократните и резултатите от настоящия бизнес цикъл, ще намалее, откакто растежът и заетостта се върнат към равнищата отпреди последната финансова и икономическа рецесия. Трябва да се има поради, че структурният недостиг на Италия се чака да нарасне с 0,8% от Брутният вътрешен продукт през идната година.

Правителството предвижда, че проектите за понижаване на налозите и за увеличение на разноските за обществено подкрепяне ще покачат икономическия растежа и през идната година той ще доближи 1,5%, през 2019-а - 1,6% и през 2020-а - 1,4%, което би представяло релативно мощен напредък предвид на хронично слабите италиански стандарти за икономическа агресия.

" Тези растежни цели са рационални ", уточни Джовани Триа, отхвърляйки по този метод необятно публикуваните рецензии от страна на самостоятелни анализатори, които обявиха, че прогнозите са прекомерно оптимистични.

" През първите две години на актуалното държавно управление ще понижим доста дупката с еврозоната във връзка с икономическия напредък и ще доведем до първото доста понижаване на съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт през идващите три години ", акцентира икономическият министър.

Инвеститорите обаче не приветстват доказаните от Джовани Триа държавни цели за бюджетния недостиг, подлагайки на нов напън от продажби италианските акции и облигации. Това докара до повишаване на доходността на 10-годишните италиански дългови бумаги с 14 базисни пункта към нов 4 и 1/2-годишен връх към 3,71% (най-високо ново от първите месеци на 2014-а година).

Основният фондов показател MIB на борсата в Милано пък се намалява с 0,6%, следвайки вчерашния стабилен спад с над 2 на 100, като към този момент се търгува в най-ниски равнища от февруари 2017-а година насам.

Италианската бюджетна драма продължава да се отразява отрицателно и на общата европейска валута, като еврото се намалява с 0,4% към 7-седмично дъно от 1,1440 щатски $ (най-ниско равнище от 20-ти август насам), с 0,52% към 4-седмично дъно от 129,37 японски йени, към 4-месечно дъно от 0,8770 английски лири (най-ниско равнище от 22-ри юли) и към тридневно дъно от 1,1374 швейцарски франка. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР