Италианският крайнодесен лидер Матео Салвини се провали в опитите си

...
Италианският крайнодесен лидер Матео Салвини се провали в опитите си
Коментари Харесай

Салвини се провали в опита да отнеме ключов регион от левицата

Италианският крайнодесен водач Матео Салвини се провали в опитите си да постави завършек на десетилетията ляво ръководство в северния район Емилия-Романя на изборите в неделя, а неуспехът му донесе голямо облекчение за затруднените лявоцентристи, съобщи " Ройтерс ".

Според резултатите от екзитпол претендентът на влизащата в ръководещата коалиция Демократическа партия Стефано Боначини и сегашен губернатор на региона получава сред 49 и 51 % от гласовете. Съперничката му от " Лига " Лучия Боргонцони се чака да завоюва сред 43 и 45 %.

Салвини води дейна акция в района от началото на годината, стремейки се към победа, с която се надяваше да смъкна нежното, раздирано от вътрешно разногласия, национално държавно управление, включващо Демократическата партия и предходния съдружен сътрудник на " Лига ", Движение " Пет звезди ".

Въпреки че се провали в Емилия-Романя, Салвини остана удовлетворен от обстоятелството, че неговият десен блок си обезпечи победа на обособени районни избори в неделя в южната област Калабрия.

" Емилия-Романя изпрати сигнал. Салвини знае по какъв начин да приказва за проблемите, само че не знае по какъв начин да ги взема решение и хората дадоха отговор на това ", разяснява водачът на Демократическата партия Никола Дзингарети.

Знак за големия интерес към вота беше изборната интензивност – 68%, или с към 30 процентни пункта по-висока спрямо последните такива избори през 2014 година

Но до момента в който Демократическата партия избегна злополуката, за коалицонния ѝ сътрудник, антиситемното Движение " Пет звезди ", нямаше положителни вести. Партията е на път да завоюва едвам 5% от гласовете в Емилия-Романя и малко повече от 6% в Калабрия.

Тя стана най-голямата партия в Италия на а националните избори през 2018 година, на които завоюва 33% от гласовете. В последните месеци обаче поддръжката за нея стартира да понижава, което докара до овакантяване на нейни депутати и до оставката на водача ѝ Луиджи Ди Майо.

От март 2018 година десницата е спечелила девет районни вота и има една загуба – тази в Емилия-Романя.

Боначини получи спомагателен подтик от локалното придвижване на " сардините ", което провежда митинги против Салвини.

Матео Салвини ненадейно напусна италианското държавно управление през лятото на 2019 година, откакто се сблъска с съдружния си сътрудник – Движение " Пет звезди ". Салвини реши да предложи избор на съмнение към премиера Джузепе Конте. Но ходът му, считан от критици за опит да ръководи Италия самичък, докара до коалиция сред " Пет звезди " и Демократическата партия. Това предотврати предварителните избори и попречи на Салвини да образува държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР