Италианският Конституционен съд отхвърли искане на крайнодясната партия Лигата да

...
Италианският Конституционен съд отхвърли искане на крайнодясната партия Лигата да
Коментари Харесай

Италианският Конституционен съд отхвърли искане на Лигата за промяна на избирателния закон

Италианският Конституционен съд отхвърли искане на крайнодясната партия " Лигата " да бъде създаден референдум за въвеждане на чисто мажоритарна система на гласоподаване, предизвиквайки гнева на водача на " Лигата " Матео Салвини и облекчение измежду държавните редици, съобщи Ройтерс.

" Това е срам, това е остарялата система, която се пази. Съжаляваме, че на народа не се разрешава да се произнесе: това е връщане към предисторията на най-лошите времена на италианската политика ", написа Салвини в Туитър.

Опозиционната " Лига " е най-популярната партия в Италия и то с огромна преднина съгласно социологическите изследвания. Подкрепата за нея е съсредоточена в забележителна степен в северните райони.

При чисто мажоритарна система, каквато желае партията, възможностите на ръководения от нея десноцентристки блок да получи огромно болшинство на идващите избори, се усилват, което слага под напън изпитващото проблеми държавно управление на Движение " 5 звезди " и Демократическата партия.

С оферти референдум се целеше от сегашната смесена изборна система да отпадне нейният симетричен съставен елемент и по този начин тя да стане чисто мажоритарна. Съдът обаче дефинира това като " прекомерно манипулативен " опит за въвеждане на нова система.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР