Италианският физик и предприемач Стефано Буоно ще инвестира 118 милиона

...
Италианският физик и предприемач Стефано Буоно ще инвестира 118 милиона
Коментари Харесай

Италиански физик ще разработва нов усъвършенстван модулен реактор

Италианският физик и бизнесмен Стефано Буоно ще влага 118 милиона $ за създаване на нов вид ядрено-енергийна технология, която, съгласно него, ще бъде по-чиста, безвредна и евтина от настоящите реактори, съобщи The Times.

Компанията му Newcleo, записана в Лондон, в началото възнамерява реактори с мощ от 20 мегавата, подобаващи за разполагане на плавателни съдове или неголеми острови. В рамките на 10 години Бруно цели да създаде разновидности на реактори с мощ 200 мегавата, които могат да зареждат и националната мрежа. Буоно, който е работил в ЦЕРН, е прочут като създател на компанията Advanced Accelerator Applications, която оперира в региона на нуклеарната медицина.

През 2018 година той я продава на Novartis за 3,9 милиарда $, от което печели 200 милиона $. Усъвършенстваният модулен реактор AMR (Advanced Modular Reactor) на Буоно ще се отличава с по-малки размери, ще употребява гориво на основата на торий, вместо уран и ще има оловен топлоносител. Реакторът ще може да работи при по-високи температури и надлежно да показва по- огромна успеваемост, като ще създава и по-малко радиоактивни боклуци.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР