Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като

...
Италианските власти затвориха пътища и евакуираха планински колиби, след като
Коментари Харесай

Ледник на Монблан е в опасност да се откъсне

Италианските управляващи затвориха пътища и изтеглиха планински колиби, откакто специалисти предизвестиха, че част от хладилник на Монблан може да се срути, съобщи Би Би Си. Около 250 хиляди кубически метра лед са в заплаха да се откъснат от ледника Planpincieux на връх Grandes Jorasses, обявиха чиновници. Експерти предизвестиха, че част от ледника се плъзга със скорост 50-60 см дневно, съобщи bTV.

Кметът на близкия град Курмайор – Стефано Мисерочки съобщи, че световното стопляне трансформира планината. Той подписа заповед за затваряне на пътища във Вале Ферет от италианската страна на планинския масив.

Градоначалникът изясни, че няма опасност за жилищните региони или туристическите уреди, само че планинските колиби в региона на „ Рошфор ” се изтеглят като защитна мярка.

„ Тези феномени за следващ път демонстрират по какъв начин планината минава през интервал на огромни промени заради климатичните фактори и затова е изключително уязвима ”, съобщи Мисерочки пред италианските медии. Експерти настояват, че е невероятно да се планува тъкмо по кое време масата лед ще се срути.

Повишаването на световните температури предизвиква топенето на планинските ледници и свиването на полярните ледени покривки. По-рано този месец десетки хора взеха присъединяване в „ траурен марш “, с цел да отбележат изгубването на ледника Пизол в североизточна Швейцария. Масивът Монблан е най-високата планинска верига в Западна Европа. Той има 11 върха с височина над 4000 м във Франция и Италия и притегля стотици хиляди туристи всяка година. /БТВ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР