Италианските власти затвориха два пътя и евакуираха няколко планински хижи,

...
Италианските власти затвориха два пътя и евакуираха няколко планински хижи,
Коментари Харесай

Евакуират хижи под Монблан заради топящ се ледник

Италианските управляващи затвориха два пътя и изтеглиха няколко планински хижи, откакто специалисти предизвестиха, че един от ледниците на масива Монблан може да се срути. В заплаха да се откъснат са към 250 000 кубически метра лед от южните скатове на връх Гранд Жорас, предадоха организациите. Експертите, които следят ледника, са пресметнали, че от края на август насам той се свлича надолу със скорост от 50-60 см дневно. Властите признават, че е невероятно да се предскаже по кое време голямата маса ще се срути. " Току-що чухме за ледника от италианската страна на Монблан, най-величествения масив в Алпите, който може да се срути. Това е предизвестие, пред което не можем да сме безразлични и пред което не можем да кажем това не ме визира. Напротив, това би трябвало да раздруса всички ни и да ни активизира ", разяснява министър председателят на Италия Джузепе Конте.

Междувременно международни учени предизвестяват, че покачването на морското ниво ще провокира рискови естествени феномени, които ще се случват всяка година на доста брегове от 2050 година, без значение дали е лимитирано световното стопляне от излъчванията, сочи отчет на Междуправителствения панел за климатични промени (МПКП) към Организация на обединените нации. Но надалеч по-сериозни последици ще настъпят, в случай че не се подхващат дейности за понижаване на излъчванията от изгорените изкопаеми, в това число повишаване на морското ниво с повече от 4 метра в най-лошия случай. При подобен сюжет картата на света ще бъде променена и милиарди хора ще бъдат наранени. Градове като Ню Йорк и Шанхай ще се борят с постоянни наводнения.

ШОК

Кметът на Париж Ан Идалго разяснява, че отчетът е фрапантен. " Около 1.9 милиарда души и повече от половината от мегаполисите по света са в огромна заплаха, в случай че не действаме незабавно. Няколко обитаеми места, дом на стотици хиляди хора, към този момент изчезнаха под водата. Сега по този начин наподобява климатичната рецесия ", разяснява тя.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР