Италианските депутати решиха да забранят производството, продажбата или вноса на

...
Италианските депутати решиха да забранят производството, продажбата или вноса на
Коментари Харесай

Храна на бъдещето: Италия забрани култивираното месо

Италианските депутати взеха решение да забранят производството, продажбата или вноса на култивирано месо, както и такава храна за животни. Това съгласно дясното държавно управление пази италианската традиция, отбелязва Би Би Си.

„ Италия е първата страна в света, предпазена от обществените и стопански опасности на синтетичните храни “, сподели министърът на земеделието Франческо Лолобриджида.

Гласуването в Народното събрание беше посрещнато с манифестации за и срещу възбраната. Ръководителят на огромната фермерска организация Coldiretti, Еторе Прандини назова двама депутати от опозиционната партия „ Повече Европа “ „ нарушители “ за това, че се опълчват на възбраната. А те го упрекнаха в безчинство.

Въпреки напрежението, Народното събрание поддържа законопроекта със 159 гласа „ За “ и 53 срещу. Нарушаването на закона би означавало санкция до 60 000 евро.

Засега законът ще има дребен резултат, защото култивираното месо до момента е утвърдено за човешка консумация единствено в Сингапур и Съединени американски щати.

Европейски Съюз към момента не е дал зелена светлина на нито едно лабораторно отглеждано месо, описвано като „ нови храни “. Ако обаче се случи, новият закон на Италия може да бъде оспорен от Европейската комисия.

Волфганг Гелбман от Европейския орган за сигурност на храните (Efsa) сподели през септември, че към момента не е изпратено предложение до органа за утвърждение.

„ В Европа към момента нямаме такива артикули на пазара... тъй като те се смятат от регулаторите, Европейската комисия и държавите-членки за нова храна и това изисква оценка на сигурността от Efsa, позволение от държавите-членки и Европейския комисия “.

Новият закон е победа за министъра на земеделието на Италия, който преди година даде обещание да попречи на „ синтетичните храни “ да доближат до масите за хранене в Италия.

„ Опазваме нашата храна, нашата система на хранене, като поддържаме връзката сред храна, земя и човешки труд, на която сме се радвали от хилядолетия “, сподели Лолобриджида пред италианската телевизия.

„ Трябва да защитим нашите служащи, нашите аграрни бизнесмени и жителите, които имат право да се хранят добре. “ Законът също е удар против групите за хуманно отношение към животните, които акцентираха лабораторно създаденото месо като решение за отбрана на околната среда от въглеродни излъчвания.

Широкото разпространяване на месото от кафези надалеч не е несъмнено. Едно поради цената и второ – поради държавното контролиране.

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР